nieuws

Makro en Vomar weekwinnaars NK Speed Docking

Distributie

Makro en Vomar weekwinnaars NK Speed Docking

De tweede weekwinnaars van het NK Speed Docking zijn Makro in Nuth en Vomar Voordeelmarkt in Alkmaar. Makro realiseerde in de categorie groothandel een verblijftijd van rond de 29 minuten en Vomar realiseerde bij de retailers een verblijftijd van 25 minuten.

Volgens Martin Kors, logistiek directeur bij Vomar Voordeelmarkt, bevestigt deze weekoverwinning het streven van Vomar – lid van de Superunie – dat het kwaliteit en volumevoordeel voor klanten hoog in het vaandel heeft staan. “Het gegeven dat wij met leveringen van volle vrachtauto’s in ons dc in Alkmaar winnaar zijn geworden is een bevestiging voor ons dat wij onze inkomende goederenstromen goed georganiseerd hebben. Een compliment naar onze dc-medewerkers is dan ook op zijn plaats”, zegt Kors.

Anders werken binnen supply chain

Wekelijks worden een of meerdere deelnemers uitgelicht. Deze week zijn dat Detailresult en Van Uden Logistics. “Uit de ontvangen rapportages van CAROZ bleek vorig jaar dat wij een top 10 notering hadden behaald. Mede door de inzichten vanuit Speed Docking zijn wij ‘anders’ gaan werken binnen onze supply chain. Wij zijn veel actiever de samenwerking met leveranciers en logistiek dienstverleners gaan opzoeken. Dit heeft voor ons mooie resultaten opgeleverd en deze bouwen wij ook verder uit, aldus Pascal Kooren, Manager Fysieke Distributie en Voorraadplanning bij Detailresult.

Vergroten dockcapaciteit

De samenwerking met Van Uden Logistics is hiervan een mooi voorbeeld. Kooren: “Wij bestellen sinds twee jaar zo veel mogelijk volle vrachtauto’s bij leveranciers die via Van Uden worden geleverd, terwijl zowel Van Uden als de leveranciers volop aan de slag zijn gegaan om het GS1 SSCC-pallet label in combinatie met het elektronisch verzendbericht te implementeren. Hierdoor zijn wij inmiddels in staat om met one-scan een pallet of indien gewenst complete levering te boeken, zijn pallets direct beschikbaar in de voorraad, vergroten we de dockcapaciteit in pallets per uur en verkorten we de verblijftijden.”
De intensivering van de samenwerking heeft ook geleid tot het rijden door Van Uden van distributieritten naar winkels voor Detailresult. “Alles met als doel efficiency in de supply chain te vergroten door; lege kilometers bij transporteurs en dienstverleners te reduceren, lostijden bij dc’s tot een  minimum te beperken en tevens de beladingsgraad maximaal te laten zijn.” Al met al een win win win situatie in de totale supply chain.”

Vernieuwend

Sander Poolman, account manager bij Van Uden Logistics vult aan: “Over het algemeen zijn de logistiek dienstverleners maar beperkt een gesprekspartner voor de retailer. In ons geval met Detailresult is dit anders. Erg vernieuwend, omdat retailers het transport van inkomende en uitgaande stromen vaak scheiden. Samen met Detailresult pakken wij deze combinatie wel op en we zien dat het voor zowel Detailresult als voor ons interessant is. Vanuit onze dc’s rijden wij natuurlijk langs veel winkels in Nederland. Daarom ligt deze stap op zich voor de hand. Het spreekt voor zich dat wij dit graag verder uitbreiden.”

Geheimhoudingsverklaring minder relevant

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft tot op heden nog niet de helft van de deelnemers aan NK Speed Docking de geheimhoudingsverklaring ondertekend. “Natuurlijk zullen wij net als in voorgaande jaren de data even vertrouwelijk behandelen, maar het lijkt erop dat de deelnemers een NDA minder relevant vinden of men is er nog niet aan toegekomen”, zegt Edward Heijnen, Director supply chain development bij CAROZ dat samen met Connekt de Speed Docking-competitie organiseert. “Het geeft mogelijk ook aan dat vertrouwen toch minder een onderwerp is bij ketensamenwerking dan je zou verwachten”, aldus Heijnen.

Lees meer over Speed Docking op Logistiek.nl, de website waar iedere week de berichten verschijnen over de weekwinnaars.

Voor in de agenda
Op 21 april 2015 staat de tussentijdse evaluatie gepland bij Van Uden Logistics in Waddinxveen, inclusief rondleiding voor bestaande deelnemers. De voorbereiding van het eindevent in juni is in volle gang. Via deze website informeren wij u over de ontwikkelingen.

Reageer op dit artikel