nieuws

Eerste weekwinnaars Speed Docking zijn bekend

Distributie

Eerste weekwinnaars Speed Docking zijn bekend

De eerste weekwinnaars van het NK Speed Docking 2015 zijn bekend. Sligro Amsterdam is met een verblijftijd van zo’n 30 minuten de weekwinnaar bij de groothandel en Hoogvliet in Alphen aan de Rijn bij de retailers met een verblijftijd van 20 minuten de eerste winnaar in 2015.

Speed Docking wordt georganiseerd door CAROZ en Connekt. Vanaf 16 maart zijn ruim 300 distributiecentra om de titel ‘Nederlands Kampioen Speed Docking’ aan het strijden.

Inspanningen leiden tot resultaat

Hoogvliet is blij en trots dat ze direct al weekwinnaar zijn geworden in de competitie. “Dit toont aan dat de inspanningen die wij in ons ontvangstproces hebben gedaan, leiden tot het gewenste resultaat”, aldus Jan van Rijn, supply chain manager Hoogvliet. Sligro Amsterdam vind de winst het een opsteker voor alle collega’s. “Wij hadden al de indruk dat wij relatief snel onze goederenontvangst realiseerden. Daarom is het te gek dat we dit terugzien als weekwinnaar binnen Speed Docking. Het is natuurlijk ook een leuke opsteker voor onze collega’s in Amsterdam”, zegt Ruud Bilik, operations manager bij Sligro Amsterdam.

Deelnemer aan het woord

Wekelijks wordt een deelnemer uitgelicht. Deze week is dat Fruitmasters, de eerste deelnemer uit de AGF-sector. Edward Heijnen van CAROZ heeft tijdens EU Fresh Forum de toegevoegde waarde van deelname voor fabrikanten toegelicht. Dit leidde ertoe dat Fruitmasters instapte. “Als fruitcoöperatie zijn we leverancier van fruit voor de retailers in Nederland. Wij nemen deel aan NK Speed Docking omdat wij veel waarde hechten aan onze logistieke prestatie richting klanten,” aldus Johan van Triest, manager supply chain bij Fruitmasters. “Bovendien zijn wij erg benieuwd naar de best practices uit de logistieke wereld en naar het ontvangstproces bij onze klanten. Als NK Speed Docking aanleiding is om gericht met klanten om tafel te gaan om bijvoorbeeld gezamenlijk de verblijftijden te verkorten, dan is het de investering helemaal waard.”

Gainsharing model ketenoptimalisatie

Bij NK Speed Docking wordt ook onderzocht gainsharing kan worden toegepast. Dat spreekt Van Triest ook aan. “Als NK Speed Docking een solide methode vindt voor het verdelen van voordelen over alle partijen, kunnen we deze methode structureel toepassen bij ketenoptimalisatie.”

Fruitmasters heeft de logistiek uitbesteed aan A-ware Logistics. “Wij hebben een goed beeld van de leverprestatie aan onze klanten. Het NK Speed Docking kunnen we gebruiken als benchmark in de AGF-sector en andere sectoren. Daarnaast kan dit aanleiding geven om verder te innoveren”, aldus Van Triest. “Speed Docking past goed bij ons bedrijf. Wij investeren in ketenoptimalisatie door het gebruik van standaarden van GS1 en FrugICom zoals SSCC, GTIN maar ook door EDI berichten om de communicatie te optimaliseren. Daarnaast investeren wij continu in het optimalisatie van onze interne processen.”

Voordat het fruit bij een consument op de fruitschaal ligt, komt veel kijken. Van Triest: “Er worden bijvoorbeeld meer dan 100 foto’s per appel gemaakt waardoor deze automatisch op kleur, grootte, interne en externe kwaliteit wordt gesorteerd. Daarnaast speelt voedselveiligheid en traceerbaarheid een grote rol bij het logistieke proces. We doen er alles aan om een goed product uit te leveren, een optimale vervolgketen is nodig om dit product ook zo bij de consument aan te bieden. Het NK Speed Docking kan hieraan bijdragen.”

Lees meer over Speed Docking op Logistiek.nl, de website waar iedere week de berichten verschijnen over de weekwinnaars.

Voor in de agenda

Op 21 april 2015 staat de tussentijdse evaluatie gepland bij Van Uden Logistics in Waddinxveen, inclusief rondleiding voor bestaande deelnemers.

Reageer op dit artikel