nieuws

Omzet transportsector op hoogste niveau sinds crisis

Distributie

Omzet transportsector op hoogste niveau sinds crisis

De omzet van de transportsector is vorig jaar gestegen met ruim twee procent en bereikte daarmee het hoogste peil sinds de crisis. In alle geledingen van de sector groeide de omzet mede onder invloed van de Nederlandse economie die in het laatste kwartaal van 2014 met een half procent groeide, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS vrijdag.

Uitschieters waren volgens het CBS de post- en koeriersdiensten die de omzet over het hele jaar met bijna vijf procent zagen stijgen. Dit kwam vooral door de koeriers. De toenemende vraag naar koeriersdiensten – als gevolg van de groei in webwinkelaankopen – heeft de omzet in deze sector doen groeien naar ongeveer acht procent.

Forse omzetstijging overslagbedrijven

In de logistieke dienstverlening voor het vervoer hebben alle onderliggende branches een positief jaar achter de rug met omzetstijgingen tussen een krappe half procent bij de dienstverlening over water en maar liefst negen procent voor de laad-, los- en overslagbedrijven.

Het wegvervoer is volgens de vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS één van de beter presterende deelmarkten mede onder invloed van de positieve cijfers van wegtransporteurs alsmede de verhuizers.

Lichte omzetstijging vervoer over water

Het vervoer over water heeft een jaar achter de rug waarin het eerste halfjaar de omzet toenam. In het tweede halfjaar daalde de omzet daarentegen. Op jaarbasis was er een stijging van de opbrengsten van ruim één procent.

Omvang economie is groter

Uit de eerste berekening van de economische groei blijkt volgens het CBS dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Deze groei wordt breed gedragen. Gezinsconsumptie, export en investeringen leverden een positieve bijdrage. In 2014 zijn drie kwartalen achter elkaar groei gemeten. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2013 is de omvang van de economie 1,0 procent groter.

Reageer op dit artikel