nieuws

Kelderende dieselprijs zorgt voor matige terugval transporttarieven

Distributie

Kelderende dieselprijs zorgt voor matige terugval transporttarieven

De transportprijzen zijn met 1,2 procent gedaald in het vierde kwartaal van 2014 vergeleken met het derde kwartaal. De dieselindex nam met 7,2 procent flink af. Het is opmerkelijk dat deze daling nog geen invloed heeft op de transporttarieven. In het eerste kwartaal van 2015 wordt dit wel zichtbaar, denken de onderzoekers van Transporeon en Capgemini Consulting, die vandaag naar buiten komen met de 22e editie van de Transport Market Monitor.

In navolging van de wereldwijde daling van de olieprijzen liet de dieselindex in de 22e Transport Market Monitor een scherpe daling van 7,2 procent in het vierde kwartaal van 2014 zien. Toch daalde de transportprijs index maar met 1.2 procent.

Neerwaartse effect dieselprijs volgt

“Er was geen capaciteitstekort (+5%), dus we zien dat het neerwaartse effect van goedkope brandstof nog geen invloed heeft gehad op de transportprijzen”, zegt Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini. “We verwachten wel dat dit effect van dieselprijzen gecombineerd met de traditionele terugval in de vraag in het eerste kwartaal een sterk neerwaarts effect zal hebben op de prijsindex in het volgende kwartaal”. Peter Förster, Managing Director bij Transporeon, voegt hieraan toe: “De traditioneel sterke verkoop rond Kerstmis in november en december zou een reden kunnen zijn dat de transportprijzen relatief stabiel zijn gebleven in het vierde kwartaal.”

De opvallendste resultaten uit het rapport

  • De prijsindex daalde met 1.2% in het vierde kwartaal van 2014 (index 98.2), vergeleken met de prijsindex in het derde kwartaal (index 99.4).
  • In vergelijking met het indexniveau van vorig jaar, het vierde kwartaal van 2013, (index 101.2), is de prijsindex 3.0% lager.
  • In het vierde kwartaal van 2014, daalde de dieselindex naar een index van 93.7 (-7.2%), ten gevolge van de scherpe daling van de olieprijzen.
  • De capaciteitsindex steeg verder naar 90.9 (+5.0%)

Prijsdruk ongekend

De aanhoudende prijsdruk tempert het aanwakkerende optimisme, onder aanvoering van stijgende omzetten en volumes, onder logistiek dienstverleners, zo blijkt ook uit het ronde tafel gesprek dat Logistiek onlangs hield met logistiek dienstverleners. “De prijzen staan nog steeds ongekend onder druk.”

Lees het hele artikel in maart in Logistiek.

Nog geen abonnee? Bekijk de (digitale) opties.

Reageer op dit artikel