nieuws

Binnenvaart brengt vaarwegen in kaart

Distributie

Binnenvaart brengt vaarwegen in kaart

Het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) introduceert een online routeplanner voor verladers.

Via de Blue Road Map kunnen verladers online hun weg vinden op het water, te vergelijken met 9292ov.nl die dat voor het openbaar vervoer doet. Het is de eerste vrij toegankelijke online route planner die zowel de mogelijkheden voor containervervoer als bulkvervoer berekent. De betaversie staat online op http://www.blueroadmap.nl

Reisadvies

De overzichtelijke tool kan routes berekenen in Nederland, België, grote delen van Duitsland en Noord-Frankrijk. Na het invoeren van een aantal basisgegevens zoals (herkomst, bestemming, soort en hoeveelheid lading) krijgt de verlader een reisadvies met daarin de mogelijkheden. De tool moet de keuze voor binnenvaart vergemakkelijken en stimuleren.

Uitbreiding

Bij de berekening wordt rekening gehouden met scheepstypen, type vaarwegen en verschillende kruissnelheden. In de toekomst wil het BVB de routeplanner in fases verder uitbreiden op het gebied van infrastructuur en functionaliteiten. Hierbij wordt gedacht aan het toevoegen van containerlijndiensten, tankvaartterminals en het berekenen van de CO2-besparing. Het BVB wil daarmee de mogelijke drempels tot de binnenvaart steeds verder te verlagen.

Reageer op dit artikel