nieuws

Tractor omzeilt milieuzone in Amsterdam

Distributie

Tractor omzeilt milieuzone in Amsterdam

Een tractor die muurvast staat op de Zeedijk in Amsterdam, afgelopen zaterdag is dat gespot door Walther Ploos van Amstel. Volgens de expert wordt de tractor gebruikt om de milieuzone voor vrachtvervoer, die geldt voor bijna het hele gebied binnen de ring A10, te omzeilen. Ploos van Amstel verwondert zich erover hoe de bevoorrading in de hoofdstad is geregeld.

De tractor stond zaterdag rond het middaguur vast en is snel weer weggehaald, meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5. Vanaf 1 juli 2013 hebben alleen vrachtauto’s met een dieselmotor euroklasse IV of hoger én vrachtauto’s die niet worden aangedreven door een dieselmotor nog toegang tot die zone. Met het rijden van een tractor in plaats van een vrachtwagen omzeilt de bestuurder de milieuzone en is er geen gediplomeerde (dure) chauffeur nodig om dit soort ritjes in de stad te doen.

Verwondering over beleid

Walther Ploos van Amstel, al jaren inwoner van Amsterdam, verwondert zich regelmatig over de stadsdistributieperikelen in de hoofdstad. Behalve slimme logistieke concepten en schone technologie is standvastig beleid van gemeenten nodig om de problemen aan te pakken. Bij veel gemeenten ontbreekt het aan dat beleid. Ploos van Amstel steekt zijn mening niet onder stoelen of banken en schrijft regelmatig blogs en artikelen voor Logistiek.nl over stadsdistributie en plaatst discussies op Logistiek Link.

Protest tegen uitbreiding

Eind december kondigde de gemeente Amsterdam aan de milieuzone te willen uitbreiden. Dit stuitte op protest van de brancheorganisaties EVO en TLN. TLN schreef eerder al een visie stuk over truckende tractoren en de lobby om dit tegen te gaan. Het invoeren van het T-rijbewijs moet volgens TLN het aantal in de stad rijdende tractoren verminderen.

Lees ook: Boetebedrag voor milieuzone vrachtverkeer is verhoogd

Heeft u tips voor de gemeente Amsterdam om de stadsdistributie in betere banen te leiden? Praat mee op Logistiek Link over de oplossingen voor duurzame stedelijke distributie.

Reageer op dit artikel