nieuws

Record Amsterdamse havens ondanks dalende containeroverslag

Distributie

Record Amsterdamse havens ondanks dalende containeroverslag

De zeehavens in het Noordzeekanaalgebied (Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad) hebben 97,4 miljoen ton overgeslagen in 2014, een stijging van 1,7 procent ten opzichte van 2013. Containeroverslag daalde fors.

Amsterdam is met 79,7 miljoen ton (een stijging van 1,4 procent ten opzichte van 2013) veruit de grootste haven van de vier. De verslag in IJmuiden is in 2014 gestegen met 3 procent tot 17,3 miljoen ton. De overslag in Beverwijk is met 9 procent gedaald tot circa 0,2 miljoen ton en de overslag in Zaanstad steeg met 17 procent tot circa 0,2 miljoen ton.

Ontwikkelingen overslag in Amsterdam

De overslag van natte bulk is gestegen met ruim 2 procent tot 42 miljoen ton. De overslag van droge bulk steeg 1 procent tot 34,4 miljoen ton. Binnen dit segment steeg de overslag van steenkool met 8 procent en daalde de overslag van agribulk met 5 procent.

Dalend containervervoer

Container en stukgoed overslag daalde met 11 procent naar 3,3 miljoen ton, waarbij de overslag van auto’s, Ro/Ro en overig stukgoed met 13 procent daalde en containerlading met 4 procent (57.000 TEU). De import steeg met 1 procent naar 52,8 miljoen ton in Amsterdam. De export steeg met ruim 2 procent tot 26,9 miljoen ton.

Lees meer over de Amsterdamse haven op Logistiek.nl

Reageer op dit artikel