nieuws

Mega-containerschip aangekomen in Rotterdam

Distributie

Mega-containerschip aangekomen in Rotterdam

Met enige vertraging is het grootste containerschip ter wereld, de CSCL Globe, gisteren aangekomen in de haven van Rotterdam. Het schip van China Shipping Container Line is 400 meter lang, ruim 58 meter breed, 69 meter hoog en heeft een capaciteit van in totaal 19.000 containers.

Het was de bedoeling dat de CSCL Globe zaterdag haar zogeheten maiden call zou doen bij de Euromax Terminal van ECT in Rotterdam, maar dat werd uitgesteld vanwege de harde wind. De CSCL Globe arriveerde uiteindelijk gisterochtend rond half zes.

Capaciteit van 19.100 TEU

Het mega-containerschip van China Shipping Container Line is op dit moment het grootste containerschip ter wereld met een capaciteit van 19.100 TEU en een lengte van 400 meter, net zo lang als vier voetbalvelden.

Rij van 120 kilometer

ECT meldt in een persbericht vandaag dat als alle containers van de CSCL Globe op een rij worden gezet, er een rij ontstaat bijna 120 kilometer lang is. Driehonderd miljoen tablet pc’s kunnen met het schip vervoerd worden of miljoenen andere producten. De containeroperator meldt ook dat het recordschip tijdens zijn Europese reisde Euromax Terminal twee keer zal aandoen, gisteren om te lossen en enkele dagen later om te laden.

Vijf grootste containerschepen

De CSCL Globe is het eerst gebouwde schip in een serie van vijf grootste containerschepen ter wereld. Het schip was nog niet eerder in Rotterdam. Het containerschip is het langste containerschip te wereld, maar het kan niet de meeste containers meenemen. Dat is de MSC Oscar die vorige week gedoopt werd op scheepswerf Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME). Dit containerschip is 59 centimeter breder dan de Globe en kan maar liefst 19.224 TEU vervoeren.

Oscar over een maand in Rotterdam

De ‘Oscar’ is het eerste schip uit een serie van drie die China’s Bank of Communications in 2013 bestelde. MSC huurt de schepen voor langere tijd. Dit mega-containerschip, dat vaart op de lijn Busan, Qingdao, Shanghai, Ningbo, Rotterdam en Antwerpen, wordt over een maand in de Rotterdamse haven verwacht.

Pieter Schelte

Afgelopen donderdag meerde overigens een ander reuzenschip af aan de Tweede Maasvlakte, de Pieter Schelte (382 meter lang en 124 meter breed). Het vaartuig wordt daar afgemonteerd en blijft de komende vier maanden in Rotterdam liggen.

Reageer op dit artikel