nieuws

Omzet transportsector stijgt, marges blijven smal

Distributie

Omzet transportsector stijgt, marges blijven smal

De omzet van de totale transportsector steeg in het derde kwartaal van dit jaar met 2,5 procent ten opzicht van dezelfde periode vorig jaar. Hiermee stijgt de omzet voor het vijfde kwartaal op rij, meldt het CBS.

Voornaamste reden voor de omzetgroei is dat de bedrijvigheid in de transportsector volgens het CBS meelift op het voorzichtige herstel van de economie.

Koeriers: omzetstijging negen procent

Het economische herstel legt met name de koeriers geen windeieren. De omzet van de koeriers steeg met ruim negen procent. Dit is het gevolg van het stijgend aantal consumenten dat online winkelt en meer uitgeeft, aldus het CBS vandaag. De omzet van internetwinkels laat al jaren een stijgende lijn zien.

Groei internetverkopen

Ook de traditionele winkels spelen in op deze trend en hebben de weg naar het internet gevonden volgens het CBS. Ook zij verkopen steeds meer producten online. De bestelde goederen worden veelal door koeriersbedrijven vervoerd naar afhaalpunten of direct naar de huisadressen van de klanten.

Sterkste groei sinds tweede helft 2011

Wegvervoerders haalden in het derde kwartaal van dit jaar bijna zes procent meer omzet. Dit is de sterkste groei sinds de tweede helft van 2011. Vorig jaar kostte het wegvervoerders veel moeite om meer opbrengsten te genereren en daalde de omzet nog. De vrachtprijzen staan desalniettemin nog altijd flink onder druk. De omzetgroei komt door een groei van de vervoerde volumes.

Overcapaciteit in binnenvaart

Zowel binnen- als zeevaart heeft de stijgende lijn die vorig jaar was ingezet niet kunnen vasthouden, meldt het CBS. De omzet daalde in beide sectoren met een procent. Beide modaliteiten hebben te kampen met een overcapaciteit, waardoor het moeilijk is om een hogere prijs voor het vervoer van goederen te bedingen.

Concurrentie andere modaliteiten

Voor de binnenvaart komt daar nog bij dat zij opereren in een gebied waar zij ook nog te maken hebben met concurrentie van andere modaliteiten als het spoor- en wegvervoer.

Optimisme over laatste kwartaal

Ondernemers actief in de transportsector zijn volgens het CBS optimistisch in hun verwachtingen voor het laatste kwartaal van dit jaar. Zo zijn ze weer wat positiever over de verwachte ontwikkeling van het economisch klimaat voor hun bedrijf. Er wordt nu per saldo een verbetering verwacht.

Meer omzet

De transportsector heeft doorgaans meer bedrijvigheid in een vierde kwartaal: de omzet zal dan ook naar verwachting toenemen. Ook zal de omzet die wordt verdiend bij buitenlandse opdrachtgevers verder toenemen. De gehanteerde tarieven zullen nagenoeg niet veranderen, meldt het CBS.

Negatief over werkgelegenheid

Over de werkgelegenheid blijven de ondernemers negatief. Per saldo denkt nog altijd één op de tien met minder personeel te gaan werken.

Reageer op dit artikel