nieuws

APM terminal start op met zero emissie

Distributie

APM terminal start op met zero emissie

De kranen en AGV’s op de nieuwe containerterminal van APM krijgen hun elektriciteit uit windenergie. Ook heeft het bedrijf elektrisch vervoer voor personeel geregeld.

APM Terminals heeft een tweejarig contract afgesloten met een waarde van 5 miljoen euro met Nuon Energy. Het contract betreft de levering van elektriciteit uit windenergie voor de stroomvoorziening van de kranen en het automatisch horizontaal transport op de nieuwe operatie van APM Terminals Maasvlakte II. De terminal, die naar verwachting later deze maand het eerste diepzeeschip ontvangt, wordt daarmee de eerste containerterminal met een CO2-uitstoot van nul op en buiten de terminal. Het contract gaat in op 1 januari 2015.

Voorloper in duurzaamheid

In de nieuwe operatie van APM vindt op het hele overslagterrein geen uitstoot plaats van CO2, NOx en fijnstof. Dit is te danken aan de elektrische kranen op de kade- en opslagterreinen en aan de innovatie van een vloot van 37 elektrisch aangedreven Lift-Automatic Guided Vehicles (Lift-AGV’s), waarmee containers vanaf de kade naar het opslagterrein worden vervoerd.
Dankzij het contract met Nuon breidt APM deze nul-uitstoot nu verder uit naar de toeleveringsketen van elektriciteit, waarvoor de energie voor 100 procent wordt opgewekt in Europese on- en offshore windparken.
“We zijn trots op onze technologische inspanningen en inkoopkeuzes, die ervoor zorgen dat deze terminal de eerste ter wereld wordt zonder uitstoot van CO2 en NOx. Hiermee verbeteren we het milieu in en rond de Rotterdamse haven en zetten we een standaard in de containerterminalsector op het gebied van duurzaamheid”, geeft Frank Tazelaar als toelichting. Hij is managing director van APM Terminals Maasvlakte II.

Vervoer van kade- en kantoorpersoneel

APM heeft ook 35 elektrische voertuigen van het type e-NV200 geleast van Nissan. Deze voertuigen worden ingezet voor het vervoer van kade- en kantoorpersoneel van APM Terminals Maasvlakte II. De order bestaat uit 16 voertuigen van het Evalia-model, met vijf zitplaatsen en laadruimte, die voornamelijk zullen worden gebruikt voor het vervoer van operators van en naar werklocaties op de terminal. Daarnaast omvat de order 19 tweepersoons busjes voor de afdelingen Technical Asset Management, Reefer, IT en Security. Het maximale bereik van deze voertuigen van 140 km (met opgeladen accu en onder normale rijomstandigheden) is meer dan voldoende voor operationeel gebruik op de 86 ha grote terminal.
APM Terminals Maasvlakte II zal in Nederland een van de eerste gebruikers zijn van de e-NV200, die gekenmerkt wordt door een laag geluidsniveau en een CO2-uitstoot van nul.

Reageer op dit artikel