nieuws

APM neemt spoorterminal Maasvlakte II in gebruik

Distributie

APM neemt spoorterminal Maasvlakte II in gebruik

APM heeft zijn spoorterminal van de nieuwe containerterminal op Maasvlakte II in gebruik genomen. In eerste instantie worden er drie treinen afgehandeld per week.

De spoorterminal, met 4 tracks van 750 meter, is onderdeel van ‘de meest geavanceerde, geautomatiseerde containeroverslagfaciliteit ter wereld.’ De terminal van 86 hectare groot omvat naast spoorfaciliteiten een binnenvaartkade van 500 meter, een diepzeekade van 1000 meter, twee binnenvaartkranen en twee railkranen. De jaarlijkse capaciteit bedraagt 2,7 miljoen TEU.

Tien treinen per dag

De Maasvlakte II-faciliteit is mede ontworpen om de toename van het spoorvolume via de haven te kunnen verwerken. Het spoorvolume bedraagt momenteel ongeveer 15 procent van het totale import- en exportvolume van de Rotterdamse haven. In de loop van 2015 zullen er meer dan tien treinaanlopen per dag worden uitgevoerd.

“In dit nieuwe, geavanceerde terminalontwerp en overslagconcept is de landzijde net zo belangrijk voor de terminalactiviteiten als de zeezijde. Efficiënte en naadloze afwikkeling van alle modaliteiten is een voorwaarde voor succes” zegt Frank Tazelaar, managing director bij APM Terminals Maasvlakte II.

Opening

De APM Terminal zal februari volgend jaar volledig operationeel zijn. APM heeft de opening moeten opschuiven van november 2014 naar begin 2015 omdat de veiligheidstests van de kadekranen niet op tijd zijn afgerond.

Reageer op dit artikel