nieuws

Primeur in Nederland: goederen mobiel aftekenen

Distributie

Primeur in Nederland: goederen mobiel aftekenen

Nederlandse bedrijven kunnen binnenkort als eerste ter wereld goederen mobiel aftekenen. De digitale vrachtbrief, Transfollow, moet medio volgend jaar operationeel zijn.

Beurtvaartadres ontwikkelt met iTude mobile op initiatief van EVO, TLN en NBB de eerste betrouwbare gestandaardiseerde digitale vrachtbrief: TransFollow. In december start een proef met een geselecteerd aantal logistieke dienstverleners, afzenders en geadresseerden. Belangstellenden zich nog kunnen aanmelden.

Near Field Communication

Patrick Huijgen van Beurtvaartadres toonde  vandaag op de beurs ICT&Logistiek trots de nieuwe oplossing. “Voor het eerst in de logistiek passen we met succes NFG (Near Field Communication) toe. Je houdt twee smartphones tegen elkaar en de digitale vrachtbrief is ondertekend.”

Digitalisering

Nu moeten bedrijven nog wachten tot de papieren versie met alle handtekeningen terug is – met TransFollow gebeurt dit ‘real time’. Via het TransFollow-platform krijgen geadresseerden ook inzicht in het exacte tijdstip van alle te ontvangen goederen.

Speciale app

De scanning gaat eerst nog via het scannen van een QR-code op de smartphone. Maar volgend voorjaar zal NFC volledig operationeel zijn voor dit doel. Met behulp van een speciale app kunnen bedrijven een unieke code bemachtigen, die de papieren vrachtbrief als het ware vervangt. Volgens Huijgen is lang gewerkt aan de technische en (vooral ook) juridische aspecten van deze logistieke verificatie. Nu is het tijd om definitief afscheid te nemen van de papieren rompslomp waar de transportsector nog altijd toe veroordeeld is.

Voldoen aan fiscale regelgeving

Huijgen noemt nog een extra voordeel van deze digitaliseringstap. “Op deze manier beschikken partijen real time over de actuele vrachtinformatie. Digitalisering van vrachtgegevens is nodig, omdat in veel gevallen een getekende vrachtbrief het signaal is om te factureren en te voldoen aan de fiscale wet- en regelgeving. Nu moeten bedrijven nog wachten tot de papieren versie met alle handtekeningen terug is. Via het TransFollow-platform krijgen geadresseerden tevens inzicht in het exacte tijdstip van alle te ontvangen goederen. Veel leveranciers van logistieke software, boardcomputers en logistieke dienstverleners zijn daarom al aangehaakt op het nieuwe platform.”

De verwachting is dat TransFollow in het eerste halfjaar van 2015 voor alle bedrijven beschikbaar is.
Lees ook: Centric koppelt TMS met TransFollow

Reageer op dit artikel