nieuws

Cargoport: Slim transport naar luchthavens

Distributie

Cargoport: Slim transport naar luchthavens

Veertig procent meer lucht- en zeevracht moet via de Cargoport Eindhoven worden afgehandeld. Deze ambitie wordt door de luchtvaartsector ondersteund. Het samenwerkingsverband van een 12-tal bedrijven is op 5 juni afgetrapt met een Cargoport event.

Cargoport wil Eindhoven op de kaart zetten als belangrijk knooppunt voor lucht- en zeevracht. Logisch volgens Ben Radstaak van brancheorganisatie ACN want “er komt veel vracht uit Brainport Eindhoven vandaan. In combinatie met de komst van eFreight en eLink kunnen we slimmer werken en marges vergroten.”

Capaciteitstekort dreigt

Chipmachineproducent ASML ontkomt er niet aan dat de complete chipmachines die in Eindhoven worden geproduceerd naar de klant moeten worden gevlogen. Deze chipmachines worden steeds geavanceerder en groter, volgens Marcel Wijnhoven, global head of transportation en warehousing bij ASML. “Ze passen niet meer in een Boeing 777. We hebben hiervoor een 747 vrachtvliegtuig nodig.” Volgens Wijnhoven dreigt er een capaciteitstekort. Ook bespeurt hij een gebrek aan supply chain integratie. “Als we niet meer gaan samenwerken gaat de airfreight markt het verliezen”, zo voorspelt hij. Wijnhoven juicht het initiatief Cargoport dan ook van harte toe. “Door de toenemende congestie in de Randstad zien wij dat de vrachtafhandeling via Eindhoven sneller gaat.”

Snel en goedkoop

Volgens Louis Vollaerts van Viggo, een van de initiatiefnemende bedrijven, is de samenwerking noodzakelijk. Eindhoven zelf heeft geen gevlogen vrachtverkeer. “Maar we kunnen bij Cargoport alles behandelen zodat het meteen het meteen het vliegtuig in kan”, aldus Vollaerts. “Dat gaat sneller en goedkoper dan rechtstreeks naar de luchthavens Schiphol, Brussel of Frankfurt rijden.”

Doordat Cargoport kleinschaliger is, ligt de productiviteit hoog. Verder zijn de vastgoedkosten volgens Vollaerts een stuk lager, evenals de kosten voor arbeid. Cargoport, dat is ondergebracht in het complex van vrachtafhandelingsbedrijf Viggo, voorziet in expeditie en groupage zodat de goederen gebundeld richting de belangrijkste luchthavens gaan. Een gevaarlijke stoffenspecialist staat paraat om de goederen te checken en alles omtrent douane wordt ook geregeld. Honden worden gebruikt om explosieven op te sporen. De aanwezigen krijgen tijdens het event een demonstratie van de honden en begeleiders van Het Twickelerveld om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Bekijk de foto’s.

Reageer op dit artikel