nieuws

Exporteurs verwachten 11 procent groei dit jaar

Distributie

Exporteurs verwachten 11 procent groei dit jaar

Het vertrouwen van Nederlandse exporteurs in het wereldwijde economische klimaat bevindt zich op het hoogste niveau sinds de crisis uitbrak. Ze verwachten een groei van 11 procent te realiseren dit jaar.

De groei komt vooral van buiten Europa. In de top 5 van belangrijkste nieuwe afzetgebieden komt geen Europees land voor. Dit blijkt uit Trends in Export 2014, het jaarlijkse onderzoek van kredietverzekeraar en exportvereniging Fenedex.

Positieve trend

De export groeide in 2013 met 8 procent. Voor 2014 verwachten Nederlandse exporteurs een gemiddelde groeiverwachting van 11 procent. Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex. “Ruim tweederde van de exporteurs verwacht een groeiende exportomzet te realiseren. Slechts 3 procent verwacht een daling. Dit percentage was sinds 2011 niet meer zo klein.”

Alle sectoren optimistisch

Voor 2014 zijn de tien grootste sectoren binnen het onderzoek allemaal positief gestemd. Alleen de chemie en farmacie (8 procent) en de land-, tuinbouw en visserij (7 procent) verwachten een groei die onder de 10 procent ligt.

Positiever over Zuid-Europa

Duitsland is opnieuw de belangrijkste handelspartner van Nederland, gevolgd door België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Buiten de Europese Unie blijven Zwitserland, Rusland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Turkije de meest genoemde handelspartners. Landen als China, de Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Indonesië. Saoedi-Arabië en Zuid-Korea winnen aan populariteit. Spanje, Portugal en Italië staan voor het eerst sinds drie jaar niet meer in de top 10 van dalers.

Nieuwe markten

In de top 5 van nieuw betreden afzetmarkten komt geen enkel Europees land voor. De ranglijst wordt aangevoerd door China, Rusland en Brazilië. Turkije en de VS sluiten de lijst.  Het vinden van een goede lokale partner blijft het grootste knelpunt (51 procent) bij internationaal ondernemen.

Reageer op dit artikel