nieuws

Rhenus en douane starten ‘remote scan’ project

Distributie

Rhenus en douane starten ‘remote scan’ project

Logistiek dienstverlener Rhenus Logistics en de douane zijn eind vorige week gestart met de pilot ‘remote scannen’ van vluchtvrachtzendingen. Tijdens de ceremonie werd een demonstratie gegeven van het scannen van een luchtvrachtzending en de directe verbinding met de douane op afstand.

Rhenus en haar dochterondernemingen Rhenus Air, Copex, KDS Cargo en Racon Air nemen als  eerste luchtvrachtbedrijven deel aan deze pilot. De logistiek dienstverlener scant de door de douane geselecteerde vrachtzendingen zelf via de eigen x-ray en stelt deze scanbeelden vervolgens realtime aan de douane beschikbaar. Deze laatste draagt zorgt voor het op afstand ontvangen, uitlezen en analyseren van de scanbeelden. Met de pilot willen de deelnemers een snelle, efficiënte en veilige vrachtafhandeling bevorderen voor zowel bedrijfsleven als de overheid.

Project is onderdeel van Schiphol SmartGate Cargo

De faciliteiten voor remote scan is onderdeel van het programma, Schiphol SmartGate Cargo, een van de eerste internationale publiek private samenwerkingsprojecten in de luchtvrachtsector. Het gaat om een partnerschap tussen particuliere- en overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de douanewetgeving.

Tijdsbesparing voor alle partijen

Peter Pasman, COO Airfreight Europe van de Rhenus Groep zegt: “Met deze nieuwe ontwikkeling is het niet langer noodzakelijk voor de douane om fysiek aanwezig te zijn voor de douanecontroles wat zal leiden tot een tijdsbesparing voor alle partijen in de logistieke keten.”

Logistieke proces zal soepeler verlopen

Aly van Berckel, algemeen directeur van de douane zegt over het project met Rhenus: ” Remote scan past in het slim organiseren van toezicht en dienstverlening en moet bijdragen aan een snel en soepel verlopend logistiek proces voor het bedrijfsleven. Tegelijk bewerkstelligen we ook een efficiëntere en betrouwbare vrachtafhandeling.”

Reageer op dit artikel