nieuws

Heineken neemt grootste e-truck in gebruik

Distributie

Heineken neemt grootste e-truck in gebruik

Heineken heeft in samenwerking met Hytruck, G. van der Heijden Distibutie en de gemeente Rotterdam de grootste elektrische vrachtwagen van Europa ontwikkeld. De 19-tons vrachtwagen wordt dinsdag 8 oktober gepresenteerd op de Ecomobielbeurs in Ahoy Rotterdam.

De volledig elektrische vrachtwagen wordt ingezet voor stedelijke distributie in Rotterdam en is een nieuwe stap in de duurzaamheidsstrategie van Heineken. In 2020 wil de brouwer voor de horecadistributie in Nederlandse steden volledig gebruikmaken van 0-emissie transport.

Elektrisch transport

De vrachtwagen heeft een  laadvermogen van 9 ton en een bereik tot 200 kilometer. De brouwer neemt in de toekomst meer elektrische vrachtwagens van Hytruck in gebruik in Rotterdam en Amsterdam. “In totaal gaan er de komende tijd drie 19-tons vrachtwagens rijden in Rotterdam en vier 12-tons trucks in Amsterdam. In 2020 willen we in alle steden gebruikmaken van elektrisch transport”, aldus Jeroen Corver, directeur Heineken Groothandel.

Specificaties

De 19 tons truck heeft een actieradius van 200 kilometer. Het opladen van de accu’s kost vier uur. Het netto laadvermogen is 9 ton. De 12 tons truck kan 250 tot 300 kilometer afleggen met het accupakket dat vijf uur nodig heeft om op te laden. Het laadvermogen is 3,5 ton.

Andere initiatieven

Heineken is een van de bekendste merken die overstapt op elektrisch vervoer, maar niet de eerste. Foodservice groothandel Deli XL ging de brouwerij eerder dit jaar al voor. Deli XL belevert sinds augustus het eten en drinken voor horeca-klanten in de Amsterdamse binnenstad met een elektrische vrachtauto. De distributie vindt plaats met een tweedehands elektrotruck gebaseerd op een chassis van MAN die Deli XL met vier partners heeft omgebouwd voor stadsdistributie-doeleinden. Pakketten in Nijmegen worden per 1 juni met elektrische vervoersmiddelen rondgebracht. DPD Pakketservice en haar subcontractor Combipakt Nijmegen houden een proef voor elektrische stadsdistributie. TNT Express Benelux zet al ruim twee jaar een elektrisch voertuig van het type COMS in voor het vervoer van zendingen binnen het centrum van Den Haag.

Lees ook: ‘Elektrisch’ steeds populairder bij stadsdistributie

Reageer op dit artikel