nieuws

Breda begint stadsdistributie pilot met GCD

Distributie

Breda begint stadsdistributie pilot met GCD

De gemeente Breda is samen met Green City Distribution (GCD) een pilot gestart om te toetsen of de bevoorrading van winkels en horeca in de Bredase binnenstad milieuvriendelijker kan. Het bundelen van vracht moet volgens beide initiatiefnemers het grootste resultaat opleveren. De gemeente Breda verleent aan het project een éénmalige subsidie van 150.000 euro die bij winstgevendheid terugbetaald moet worden.

Daarnaast wordt tijdens deze pilot, die vijftien maanden duurt, zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ‘groen’ vervoer, variërend van auto’s op aardgas of (op termijn) elektrisch tot en met fietskoeriers. Minder CO2-uitstoot

Gemeente Breda wil hiermee de aantrekkelijkheid en de leefbaarheid van de binnenstad  vergroten en een bijdrage leveren aan minder uitstoot van CO2. De pilot richt zich op winkeliers, horeca, bewoners, leveranciers, vervoerders en de gemeente Breda.

Distributiecentrum buiten de stad

Tijdens de pilot wordt gebruik gemaakt van de welbekende aanpak waarbij goederen aangeleverd worden bij een distributiecentrum buiten de binnenstad. Vervolgens worden ze zoveel mogelijk gebundeld naar hun eindbestemming in de stad gebracht met schone voertuigen en fietskoeriers.

Webwinkelorders ook via stads-dc

Ook verzendservices voor (web)winkeliers worden aangeboden. Daarbij worden lokale pakketten milieuvriendelijk opgehaald en via hetzelfde distributiecentrum met landelijke vervoerders verder getransporteerd.

De gemeente onderzoekt in de pilot of ook zij goederen kan laten bezorgen via het distributiecentrum. Net als bij de winkeliers geldt hierbij de voorwaarde dat dit een economisch aantrekkelijk alternatief moet zijn.

Winkeliers vervullen ambassadeursrol

Een aantal winkeliers is, zo meldt de gemeente Breda, inmiddels gesprekspartner in de pilot voor het ontwikkelen van distributiediensten. Zij vervullen een ambassadeursrol in de stad. Met de pilot wil Green City Distribution aantonen dat ‘gebundeld’, ‘emissiearm’ en ‘economisch voordeel’ succesvol samen kunnen gaan bij stadsdistributie-activiteiten.

Partner van GCD is Istia online

Partner van GCD in de pilot is Istia Online, die de ontwikkeling van een IT-platform voor haar rekening neemt. Beide organisaties zijn afkomstig uit het logistiek topinstituut Dinalog. Voor het vervoer in de stad zorgt een aantal plaatselijke bedrijven.

Bundelen zorgt voor minder vervoersbewegingen

Selçuk Akinci, wethouder Mobiliteit en Duurzaamheid heeft hoge verwachtingen van de pilot met GCD: “Nu nog rijdt elke leverancier met zijn eigen bestelbus of vrachtwagen de stad in. Op bepaalde momenten levert dat chaotische taferelen op in de binnenstad. Door zoveel mogelijk goederenvervoer te bundelen, kunnen we het aantal vervoersbewegingen van en naar de binnenstad fors terugdringen.”

Prijsvraag leverde niets op

Met deze pilot lijkt het erop dat Breda nu serieus naar een oplossing toewerkt van het stedelijke distributieprobleem. Vorig jaar riep de gemeente via een prijsvraag onder (vervoers)bedrijven nog op om met een plan te komen om de distributie van de Bredase binnenstad duurzamer en efficiënter te laten verlopen. Deze prijsvraag is uiteindelijk door de gemeente Breda afgeblazen want er waren onvoldoende inschrijvingen. “De twee partijen die zich hadden aangemeld hebben we gevraagd om in gesprek te blijven met ons om te proberen een project op te zetten dat voldoende vertrouwen wekt”, reageert een woordvoerder van de gemeente Breda.

GCD richt zich ook op webwinkels

Alleen Green City is op dit aanbod ingegaan verklaart de woordvoerder. “Zij hebben sindsdien gewerkt aan de opzet van deze pilot. Nieuw hierbij is dat ‘Green City’ zich nu niet meer uitsluitend richt op de retail maar ook op de vervoerders en verladers en op de bewoners in relatie tot internetwinkelen.” Bedoeling is dat Green City Distribution de Bredase winkeliers ook de helpende hand biedt bij het opzetten van webshops waarbij de klant dezelfde dag nog de aankopen thuis of op een andere locatie ontvangt. Dat is ook de reden dat Green City in zee is gegaan met softwareontwikkelaar Istia.”

Reageer op dit artikel