nieuws

PostNL behoudt 125 sorteercentra in plaats van 9

Distributie

PostNL houdt een veel groter aantal sorteercentra operationeel dan eerder gepland. Van de 260 centra locaties blijven er niet 9 open, maar 125.

PostNL behoudt 125 sorteercentra in plaats van 9

Dat maakte topvrouw Herna Verhagen maandag bekend tijdens een persconferentie.  PostNL wilde oorspronkelijk het aantal sorteercentra terugdringen van 260 naar 9. De al genomen maatregelen zorgden de afgelopen tijd voor veel problemen. Post kwam te laat of helemaal niet aan. “De reorganisatie was te complex en niet voldoende getest”, zo verklaarde Verhagen tijdens de persconferentie waar het postbedrijf de jaarcijfers presenteerde. “Ook hebben we onderschat dat de leercurve van mensen langer is dan waar wij van uitgingen.”

Hanne Kluck, perswoordvoerder: “Omdat het briefpostvolume daalt, moeten we het werk anders inrichten.” Het idee was om naar 9 sorteercentra te gaan. PostNL heeft vorig jaar twee pilots gedraaid, in Utrecht en Den Bosch en dat verliep niet goed. “De veranderingen waren te groot en dat ging ten koste van de kwaliteit.  Daarom kiezen we nu voor een geleidelijke verandering.” Volgens de perswoordvoerder is het nieuwe reorganisatieplan geen tussenoplossing, maar de beste keuze voor nu. Het plan moet in 2015 gereed zijn. Sluiting van meer sorteercentra in de toekomst wordt niet uitgeslopten door PostNL: “De briefpostvolume blijft dalen. We moeten flexibel zijn.”

 

Een gevolg van de koerswijziging is dat er minder postbodes hun baan zullen verliezen. In plaats van 2800 zullen nu 450 tot 600 postbezorgers zonder baan komen te zitten. De overigen kunnen aan de slag in de sorteercentra.  Op het hoofdkantoor verdwijnen enkele honderden banen. Deze samering wordt versneld uitgevoerd.

Pakketbezorging speerpunt

De bestuursvoorzitter meldde ook dat PostNL  meer wil groeien in de pakketbezorging. Het postbedrijf gelooft in het bezorgen van kleding en voedsel. “Kleiner in post, groter in pakketten”,  aldus Verhagen. Zo bouwt  het postbedrijf momenteel  een nieuw sorteer- en distributiecentrum op Bedrijventerrein PolanenPark in Halfweg. De nieuwbouw van PostNL maakt onderdeel uit van een groter plan. Het pakketvolume bij PostNL is de afgelopen jaren gestegen  door de toename van e commerce.  Als antwoord op deze volumestijging en om de logistieke infrastructuur te moderniseren worden de 4 huidige sorteercentra en 37 distributiecentra in Nederland vervangen door 18 depots waar zowel de sortering als de distributie plaatsvindt. In 2015 moeten alle nieuwe locaties in bedrijf zijn.

Reageer op dit artikel