nieuws

Distributiewerkers Jumbo zijn stiefkinderen

Distributie

Distributiewerkers Jumbo zijn stiefkinderen

De distributiewerkers van Jumbo/C1000 voelen zich ‘stiefkinderen’. Ruim 100 distributiewerkers bezochten maandagmiddag het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel om Karel de Jong, directeur Logistiek aan te spreken op het familiegevoel van Jumbo.

Het geschetste reclamebeeld van Jumbo als prettige familie is behoorlijk scheef met de werkelijkheid.  Reden voor de distributiewerkers om naar het hoofdkantoor in Veghel af te reizen. Ruim 100 distributiewerkers toonden maandagmiddag hun ontevredenheid door hun eisen, samengevat  in een Respect-agenda, aan te bieden aan Karel de Jong, directeur Logistiek. Ook wilden ze met de logistiek directeur op de foto als een familieportret. De ludieke actie werd enkele dagen gehouden voor de tweede onderhandelingsronde tussen Jumbo en de vakbonden op vrijdag van start gaat.

Eisen vakbonden
Inzet van de bonden is ‘Gelijk loon voor Gelijk werk!’ Ze willen meer respect, waardering en gelijkwaardigheid voor alle distributiewerkers. Ze eisen een hoger loon en betere voorwaarden voor de ‘overgenomen’ C1000-werkers, en wel met terugwerkende kracht. Ook willen de bonden dat de losse en onzekere contracten worden ingeruild voor vaste en volwaardige banen. Ron Meyer, onderhandelaar FNV: : Als Jumbo predikt een gezellige familie te zijn, hoe kan het dan zijn dat 1300 van de 3000 distributiewerkers een tijdelijk contract heeft.” Andere eisen zijn onder meer:  vermindering van de werkdruk, de vergroting van roulatiemogelijkheden, het investeren in opleidingen en een goed pensioen voor iedereen.  Als looneis heeft FNV 2,5 procent.

Stiefkinderen

Derek van Doorn, distributiewerker bij Jumbo: “Iedereen kent Jumbo als de vrolijke, gezellige familiesupermarkt uit de reclames, maar hoe sterk is dat familie echt? Wij als distributiewerkers lijken er meer als stiefkinderen bij te hangen. Want de werkdruk die wij ervaren, het verschil in beloning tussen de Jumbo en de C1000-mensen en de manier waarop uitzendkrachten behandeld worden, zo ga je volgens mij niet met familie om.


Reactie Jumbo

Claire Trügg, communicatie adviseur Jumbo: “Sinds kort zijn wij in onderhandeling met de vakbonden over de nieuwe CAO voor de Distributiecentra (DC). Het tweede gesprek hierover staat eind deze week gepland. Wij willen naar één passende CAO voor al onze DC collega’s. Ons uitgangspunt hierbij is en blijft dat niemand er in salaris op achteruit gaat. Jumbo wil boven het gemiddelde van de markt betalen. Onze DC-collega’s zijn heel belangrijk voor ons bedrijf. Zonder hen geen tevreden klanten en geen Jumbo. We praten met alle vakbonden gezamenlijk over de nieuwe Jumbo DC CAO. Gedurende deze onderhandelingen doen wij verder geen inhoudelijke uitspraken over de inhoud en voortgang hiervan. Wat betreft de actie: we begrijpen en waarderen dat de FNV opkomt voor de belangen van onze DC collega’s. Ook wij willen dat Jumbo een goede werkgever is en kan blijven.”

 

Actie Albert Heijn

Jumbo is niet de enige supermarkt die te maken heeft met ontevreden distributiewerkers.  Medewerkers van de distributiecentra van AH zette eind vorig jaar een filmpje op internet waarin ze wilden aantonen te worden opgejaagd in de distributiecentra. De vakbonden zijn in onderhandeling met Albert Heijn over een nieuwe cao voor distributiewerkers. Ook hier zijn  loon, werkdruk en werkzekerheid belangrijke thema’s. Vorige week legde Albert Heijn, tot verbijstering van FNV een eindbod neer. CNV was een stuk positiever over het bod.

 


Blogger Paul Durlinger is erg positief over de organisatie bij Jumbo, lees hier zijn blog…

Reageer op dit artikel