nieuws

Eerste Lean and Green awards België uitgereikt

Distributie

Eerste Lean and Green awards België uitgereikt

Na Nederland heeft nu ook België haar eerste Lean and Green award winnaars.
Vlaams minister-president Kris Peeters heeft woensdagavond de eerste Lean and Green awards in Vlaanderen uitgereikt.

De uitreiking gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). Twaalf bedrijven die in juni vorig jaar met het Lean and Green programma zijn gestart, ontvingen de award.

De winnaars zijn: AB InBev België, Alders Transport & Logistics, Bayer Antwerpen, CHEP Benelux, Ewals Intermodal, HJ Heinz Belgium, Hospital Logistics, Ninatrans, Snel Logistic Solutions, Vervoer Van Dievel, Vervoer Verbessem en Wim Bosman.

Nederland
Lean and green is overgewaaid uit Nederland. Inmiddels hebben 316 Nederlandse bedrijven een Lean and Green Award. Zeventien bedrijven hebben een Star.

20 procent minder uitstoot

De opzet in België is hetzelfde. Om de award te behalen moeten bedrijven de CO2-emissies van hun logistieke activiteiten gedetailleerd in kaart brengen en een uitvoerig plan van aanpak uitwerken om het  energiegebruik en de uitstoot van CO2 met minimaal 20 procent te verminderen. Elk plan van aanpak wordt vervolgens geëvalueerd door de onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel.

Energie- en kostenbesparing hand in hand

De maatregelen die Lean and Green award winnaars in hun plannen van aanpak hebben opgenomen zijn heel verscheiden, met onder meer de overstap naar alternatieve brandstoffen, multimodaliteit, minder lege kilometers, technologische innovaties en betere beladingsgraad. Naast de brandstofbesparing zorgen deze maatregelen ook voor een sterke vermindering van de algemene logistieke kosten.

De toekomst is Lean and Green

Naast deze twaalf bedrijven zijn er nog een dertigtal andere bedrijven aan de slag met het uitwerken van hun plan van aanpak. Naar verwachting zal een groot aantal van hen nog voor de zomer hun award in ontvangst mogen nemen. Medio 2013 start het VIL met de begeleiding van twee nieuwe groepen bedrijven.

Reageer op dit artikel