nieuws

Connekt wint Nederlandse Logistiek Prijs 2012

Distributie

Connekt wint Nederlandse Logistiek Prijs 2012

De Nederlandse Logistiek Prijs ging naar een organisatie, die eerder op de dag nog meer dan 100 awards had uitgedeeld. Connekt met het stimuleringsprogramma Lean and Green stond nu zelf als prijswinnaar op het podium.

Juryvoorzitter Walther Ploos van Amstel maakte er bij de uitreiking een puzzeltje van met vijf hints. Maar de tip dat het gaat over een organisatie, die inmiddels bijna 300 verladers, vervoerders en gemeenten van een award heeft voorzien, liet weinig te raden over. Nico Anten (directeur Connekt) nam de prijs met groot genoegen namens het hele team in ontvangst.

 

Ambassadeurs geven project gezicht

Anten noemde de keuze van de jury voor het stimuleringsprogramma “gedurfd. Je weet nooit of zo’n programma over een paar jaar nog draait.” Daar zet Connekt overigens wel fors op in, hoewel na vijf jaar de overheid stopt met financiële ondersteuning. Anten wees op de enorme gedrevenheid, waarmee het team van Connekt het programma in de markt heeft gezet. Hij prees ook de ambassadeurs, die het programma een gezicht hebben gegeven. Verder bedankte hij organisaties als EVO, TLN en de Stichting Natuur en Milieu voor hun ondersteuning. “Dat is de samenwerking, die nieuw is in de logistieke sector.”

 

Perfect voorbeeld van poldermodel

Ploos van Amstel had daarvoor gewezen op het innovatieve karakter van Lean and Green. “We hebben veel inzendingen gezien, die allemaal ketensamenwerking als belangrijk element naar voren brachten. Maar dit programma steekt er wat dat betreft boven uit. Niemand slaagt er in om 20 procent CO2 reductie te realiseren binnen het eigen bedrijf alleen. Daar zijn andere partijen voor nodig. Dit een Nederlands poldermodel ten voeten uit met veel belangstelling vanuit het buitenland tot Australië aan toe. Lean and Green heeft een enorme voorbeeldfunctie. Niet in de laatste plaats, omdat 35 procent van de vrachtwagens in Nederland rond rijdt met een Lean and Green logo.”

 

Leiderschap is het nieuwe thema

De uitreiking van de Nederlandse Logistiek Prijs, een initiatief van de VLM (Vereniging Logistiek Management) was dit jaar in de Prinses Julianakazerne in Den Haag. Kolonel Hans Damen trad op als gastheer en beloofde dat volgend jaar ook Defensie aansluiting heeft bij Lean and Green. Luitenant-Generaal Mart de Kruijf wees op het belang van logistiek binnen de krijgsmacht en riep op tot onderlinge samenwerking. Gastspreker was Fokke van der Veer (COO van Smartwares, waartoe onder andere Sorbo behoort). Zijn boodschap: “laten we onszelf als logistici een nieuwe functiebenaming geven: supply chain value creator. Passie voor het vakgebied zit in ons DNA, maar we blijven teveel in de schaduw staan. Wat we nodig hebben is authentiek leiderschap.”

Dat laatste zei hij niet voor niets. Volgend jaar – jubileumjaar voor de VLM – is als jaarthema gekozen voor het onderwerp leiderschap.

 

Lees ook: 100 Lean and Green winnaars

Lees ook: Sabic wint prijs in 2011

Reageer op dit artikel