nieuws

Vijftien organisaties verdienen Lean and Green certificaat

Distributie

Vijftien organisaties verdienen Lean and Green certificaat
Herman Zonderland

Op het feest van de agrologistiek op de Floriade in Venlo ontvingen 14 bedrijven en de gemeente Venlo uit handen van Connekt en lokale overheden alvast een Lean and Green Certificate voor hun duurzame prestaties. Op 8 november krijgen deze organisaties de Lean and Green Award tijdens het jaarcongres van Connekt.

Acht van de veertien winnende bedrijven zijn afkomstig uit Limburg en bijna alle bedrijven zijn actief in de agrologistiek. Coppens Diervoeding uit Helmond is er daar een van. Een reactie van Bob Pritchard, bedrijfsleider: “We zitten nu al op 21 procent minder CO2 en we streven naar 25 procent. De aanvoer van de grondstoffen voor onze diervoeding doen we sinds twee jaar voor een groot deel over water. Daarnaast maken we onze chauffeurs bewuster van hun rijgedrag door ze een cursus zuinig rijden te laten volgen en de kilometerteller van de vrachtauto’s van 89 naar 87 km/uur te zetten.”

 

Onthulling primeur

Extra feestelijk was de overhandiging van de Lean and Green Award aan de eerste Limburgse gemeente: Venlo, dat ook de Floriade huisvest. Jos Teeuwen, wethouder Financiën, Openbare Werken, Verkeer en Cultuur onthulde een tweede primeur. In het plan van aanpak van Venlo is de scope verbreed van stedelijke distributie naar duurzame logistiek voor de gehele gemeente. Dit betekent dat er geen specifieke maatregelen zijn opgenomen voor de binnenstad, maar dat de focus ligt op de verduurzaming van Venlo als logistieke hotspot.

 

Venlo wordt duurzame logistieke hub

Venlo heeft samen met bedrijven, onderwijs, onderzoek en overheden het initiatief genomen voor de doorontwikkeling van de regio Venlo tot een duurzame logistieke hub. Het plan van aanpak wat de gemeente heeft opgesteld bevat daarnaast allerlei maatregelen ter bevordering van modal shift. Venlo heeft ook haar eigen wagenpark aangepakt. Voor leerlingenvervoer en eigen vervoer worden voertuigen gebruikt op biogas dat is teruggewonnen uit afval uit Venlo.

 

De Lean and Green Award is een bevestiging van de doelstellingen die organisaties zich op logistiek gebied hebben gesteld. Dat betekent een minimale CO₂-reductie van 20 procent in een periode van vijf jaar. Met de 15 nieuwe Lean and Green Award Winners telt het Lean and Green netwerk nu in totaal 247 koplopers.

 

De vijftien organisaties

Het lijstje namen van de 15 organisaties die op 12 september tijdens de agrologistiek dag het Lean and Green certicaat hebben ontvangen:

 1. Scheepvaartonderneming Anda vof (’s-Gravendeel) – Jacob Verdonk, schipper
 2. Wezenberg Transport B.V.  (IJsselmuiden) – Gert Wezenberg, CEO
 3. CAROZ B.V. – (Venlo) – Jules Dorssers, Network Collaboration Specialist
 4. Coppens Diervoeding (Helmond) – Ad Kemps, commercieel directeur
 5. Cremers Coolcare (Tegelen) – Frans Cremers, directeur eigenaar
 6. Curfs Logistics (Gronsveld) – Germaine Curfs, eigenaar
 7. Dasko Koel- en Vriestransporten  (Zwolle) – Hans Kroes, operationeel manager
 8. Distrivers (Hoogeveen) – Sietske Buutkamp, operationeel manager
 9. Gemeente Venlo – Jos Teeuwen, wethouder Financiën, Verkeer en Openbare Werken
 10. Jabil Circuit Netherlands B.V. (Venray) – Björn Nyqvist (EHS Coördinator)
 11. J.W. Limpens & Zn b.v. (Elsloo) – Guus Limpens, eigenaar
 12. Roms Transport (Elsloo)– Roy Meeuwsen en Onno Sturme, beide CEO
 13. Transmission – Princen Weert – Henk Princen (directeur) en Bianca Princen
 14. Vers Logistiek (Nijkerk) – Jos van Zijl, manager Logistiek
 15. Willems Internationaal Transport (Urmond)– Gertie Lutgens-Willems, eigenaar

Platform agrologistiek stopt

Het feest van de agrologistiek was tevens het slotcongres. Na 10 jaar gaat Platform Agrologistiek van het subsidieinfuus af. Tijdens het plenaire programma gaf onder meer demissionair staatssecretaris Henk Bleker acte de presence en spraken er diverse experts op het gebied van agrologistiek over wat er in de 10 jaar dat het Platform heeft bestaan is bereikt en welke kansen er nog liggen. Er is een stevige basis gelegd en veel gebeurd op het gebied van ICT. Kansen liggen er nog voor  agrologistiek Nederland in opkomende economieen, in landen zoals Brazilië.

 

Lees ook het verslag over deze dag op de agrologistiek site.

Reageer op dit artikel