nieuws

VIL start met Lean & Green in Vlaanderen

Distributie

VIL start met Lean & Green in Vlaanderen
Lean & Green

Vijftien Belgische bedrijven, zowel grote als kleine logistieke dienstverleners en verladers, zijn vandaag gestart met ‘Lean and Green’, een nieuw project van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL).

Het VIL ondersteunt en begeleidt binnen het project ‘Lean and Green’ 45 koplopers – logistieke dienstverleners en verladers die zich verbinden om in hun transport- en logistieke activiteiten de energie efficiëntie te verbeteren en hun CO2-uitstoot met minstens 20 % te reduceren binnen een periode van vijf jaar. Een eerste groep van 15 koplopers start vandaag, een tweede groep van 30 bedrijven later dit jaar.

 

Plan van aanpak

Alle koplopers werken een plan van aanpak uit met daarin de maatregelen die ingezet worden om de doelstelling te bereiken. Dit bijvoorbeeld door rijtrainingen aan chauffeurs, het verduurzamen van het wagenpark of het beter benutten van transport en logistieke middelen. Dit gebeurt onder uitgebreide begeleiding door het VIL.

 

Lean and Green award

Het plan van aanpak wordt door een externe neutrale partij geëvalueerd op onder meer  de haalbaarheid. Wanneer de beoordeling een voldoende hoge score krijgt ontvangt het bedrijf de Lean and Green Award van het VIL. Met deze award  laten bedrijven zien dat zij zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken. Awardwinnaars  mogen het Lean and Green logo gebruiken op vrachtauto’s, websites, publicaties …

 

Licentieovereenkomst

Het programma Lean and Green werd in 2007 opgestart in Nederland onder de vleugels van de publiek private netwerkorganisatie Connekt. 208 Nederlandse bedrijven die zich actief inspannen om hun logistieke proces duurzamer te maken hebben de voorbije jaren de Lean and Green Award ontvangen. Tot nu toe hebben de Nederlandse deelnemers samen gemiddeld al 14 % weten te besparen op hun CO2-uitstoot. Het VIL sloot met Connekt een licentieovereenkomst voor de uitrol van het programma in Vlaanderen, aangepast aan de Vlaamse markt. De eerste vijftien Lean and Green koplopers voor Vlaanderen zijn: AB InBev, Alders Transport & Logistics, Bayer, CHEP Benelux, Coca-Cola Enterprises Belgium, Ewals Intermodal, Gheeraert Transport, FrieslandCampina Belgium, H.J. Heinz Belgium, Hospital Logistics, Ninatrans, Snel Logistic Solutions, Van Dievel Transport, Vervoer Verbessem, Wim Bosman Belgium.

Reageer op dit artikel