nieuws

NDD: ‘Buitenlandse strategie gezamenlijk uitdragen

Distributie

NDD: ‘Buitenlandse strategie gezamenlijk uitdragen

Tussen de bloemen, één van de belangrijkste exportproducten van Nederland, vierde NDL / HIDC haar 25-jarig jubileum. De Floriade 2012 in Venlo bood een platform voor Logistics 2025, de titel van de 25ste Nationale Distributie Dag (NDD). Nike en Timberland gaven er een presentatie, net als Jan-Peter Balkenende: “Nederlandse logistiek is duurzame uitblinker.”

“Het is van belang dat we de buitenlandse strategie gezamenlijk uitdragen.” Met die opmerking nadrukkelijk uitgesproken, trapt NDL-directeur ’t Hooft de 25ste editie van de NDD af.  “25 jaar geleden zijn we gestart, we werden bij de oprichting zwaar gesubsidieerd door minister Kroes. En kijk nu eens waar al die jaren toe hebben geleid, wat we hebben bereikt. Nu moeten we doorpakken, zien hoe we Nederland positief kunnen versterken door samen te werken met de andere topsectoren.”

Meer vracht meer vreugd
Dat er ook 25 jaar geleden al behoefte aan een organisatie als NDL was, zag ook Sergio Orlandini, oprichter van NDL en vandaag de dag met zijn 92 jaar erevoorzitter van NDL/HIDC. “We zagen destijds al toekomst in een initiatief als dit, maar er moest wel veel gebeuren. We waren in de eerste jaren gericht op groei, maar het bewustzijn voor logistiek ontbrak. Dat bewustzijn is sterk gegroeid, onder andere door de benoeming van de topsectoren én de veranderingen op douanegebied.” Volgens Karel Noordzij, voormalig voorzitter en algemeen directeur TLN en huidig President-commissaris HTM, was het in de beginjaren van NDL vooral zaak om de logistieke rijen binnen Nederland te sluiten. “We moesten van zowel de luchtvracht als de zeevracht één sterk nationaal punt maken, want het motto was destijds ‘Hoe meer vracht hoe meer vreugd, als het maar via Nederland gaat’.” 

‘Twente voor ons dé logistieke hotspot’
Verschillende internationaal opererende bedrijven kozen in de afgelopen 25 jaar voor Nederland als vestigingsplaats. Eén van die bedrijven was outdoor bedrijf Timberland, gevestigd in Enschede. Recent koos het bedrijf ervoor om in Almelo een nieuw magazijn neer te zetten. Op het nog vrijwel lege logistiek bedrijvenpark XL Businesspark bij Almelo is het Amerikaanse bedrijf inmiddels ingetrokken in de nieuwbouw van het 50 miljoen euro tellende EMEA-distributiecentrum van 55.000 vierkante meter. Mark van Onna, Director Timberland Europe legt uit waarom zijn bedrijf opnieuw voor Nederland koos als vestigingsplaats: “Twente is voor ons dé logistieke hotspot van Nederland. Dat mag misschien wat vreemd klinken, maar voor Timberland klopt het echt.”

Douane belangrijk voor Timberland
Van Onna heeft uitgebreid laten onderzoeken wat de beste plek zou zijn voor Timberland om het nieuwe EDC te plaatsen. “Het was geen vanzelfsprekendheid opnieuw voor Twente te kiezen.” Wat zwaar meewoog in de beslissing waren drie criteria: ‘de klant en de economische groei van landen’, ‘aanwezige infrastructuur’ en de arbeidsmarkt’. Ook belangrijk waren de douanewetgevingen van landen en een optelsom van de totale kosten van het dc opgeteld bij de totale handling kosten. Van Onna gaf een extra uitleg bij de douaneaspecten: “We zijn een bonded warehouse, wat wil zeggen dat we pas betalen voor artikelen als de goederen vanuit het dc verkocht worden. Die manier van werken is voor ons het meest efficiënt.”

‘Nike dc blijft in België’
Ook Hitachi Transport System in Waardenburg koos bewust voor Nederland. Dit bedrijf vergeleek eveneens meerdere landen en met name de ‘duty tax’ en de arbeidsmentaliteit waren doorslaggevend. Nike, het bedrijf dat wel het Europese hoofdkantoor in Nederland heeft staan, zal desondanks niet snel het enorme logistieke centrum in Laakdal naar Nederland verplaatsen. Maar volgens Luc Hooybergs, Director Logistics and Distribution Nike Europe, heeft dit niet veel met de voorwaarden te maken die hier worden geschapen door de overheden en logistieke instellingen. “Nederland loopt op veel gebieden voor op Vlaanderen.” Hooybergs noemt de besluitvorming in Vlaanderen versnipperd en traag. “Jullie denken vaak dat Nederland het niet goed doet, maar neem van mij aan dat je het beter doet dan Vlaanderen. NDL speelt ook een positieve rol. En Dinalog is gestart. Zo’n organisatie wilden wij ook, maar het is echt niet toevallig dat zo’n instelling er in België nog niet is.”

Toch staat het distributiecentrum van Nike nog steeds in Laakdal. Sterker nog, er vind momenteel een transformatie plaats, waarbij Nike inspeelt op veranderingen als gevolg van nieuwe klantwensen. “De belangrijkste reden dat Nike haar distributiecentrum niet verplaatst, is ons personeel. Dat is de grootste asset van de onderneming, we willen de know-how die er is behouden.”

Logistiek duurzame uitblinker
Jan-Peter Balkenende, voormalig premier en nu partner bij Ernst & Young, noemde Nederland een uitblinker op het gebied van duurzame logistiek. “Toch kan en moet er meer gebeuren en ik zie daarbij vooral voor ondernemers zelf een rol weggelegd. Duurzaamheid is vooral zakelijk gedreven, maar het is ook een manier om zaken te veranderen. En als er één sector is waar je veel aan duurzaamheid kunt doen, dan is het de logistiek wel.” Omdat het programma al enigszins was uitgelopen en Balkenende volgens de officiële programmering voor zijn presentatie nog slechts vijf minuten zou hebben, hield de ex-premier het korter dan gebruikelijk. Toch wilde hij nog wel één ding meegeven aan de aanwezigen. “Ik hoorde vandaag het een en ander over scenarioplanning. Dat is wat mij betreft een interessant onderwerp, iets waarmee je duurzaamheid kunt verbeteren, ik zie in de toekomst veel kansen voor bedrijven die dit onderwerp hoog op de agenda zetten.”

Poetsdoek voor Mark Verheijen
De afsluiter van het plenaire deel van de NDD was voor Mark Verheijen, gedeputeerde van Economische Zaken, Financiën, Grondbedrijf en Floriade 2012 van de Provincie Limburg. Verheijen ontving als oud wethouder van Venlo, de poetsdoek, een NDL-traditie voor degene die zich flink heeft ingezet voor de logistiek.

 

Lees ook:

NDL verandert naam in Yourlogisticsgateway.nl (Nieuws, 4 juni 2012)

Reageer op dit artikel