nieuws

TNT test ‘inklapbaar staartstuk’ op truck

Distributie

TNT test ‘inklapbaar staartstuk’ op truck
Expressbedrijf TNT Express heeft succesvol op één van haar trucks een prototype van een aerodynamisch en inklapbaar staartstuk getest van het bedrijf Ephicas.

Expressbedrijf TNT Express heeft succesvol op één van haar trucks een prototype van een aerodynamisch en inklapbaar staartstuk getest. Het rijden met de ‘EcoTail’ dringt volgens TNT en Ephicas, de producent van het staartstuk, het brandstofverbruik met ruim 6 procent terug.

De EcoTail, ontworpen en ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Ephicas samen met ATDynamics (USA), is een vouwbaar en inklapbaar staartstuk dat aan het einde van de oplegger is bevestigd.

 

Vaste route

Tijdens de proef van vijf maanden is zowel gekeken naar de brandstofbesparing, als naar het gebruik van de EcoTail door de chauffeur. De truck met EcoTail reed gedurende test vijf maanden een dagelijkse route tussen Ede en Duiven.

 

Ruim zes procent besparing

Vrachtauto’s zijn energieslurpers door hun gebrek aan efficiënte aerodynamica. Ephicas heeft als oplossing voor dit aerodynamica probleem producten ontwikkeld voor trailers die moeten bijdragen aan brandstofbesparing en een beter milieu. De besparing op de brandstof tijdens de operationele testen bij TNT Express was 1,65 liter per honderd kilometer. Deze besparing is gerealiseerd op een snelwegtraject in Nederland..

 

Praktische aanpassing

Er was ook aandacht voor de operationele inzetbaarheid van de EcoTail. De chauffeur had bij het docken, laden en lossen geen hinder of vertraging door de staart. Met een eenvoudige aanpassing aan de deurhouder wordt voorkomen dat  de deuren  -iets zwaarder geworden – plots opzwaaien.

Reageer op dit artikel