nieuws

CQM presenteert slimme, intermodale routeplanner

Distributie

CQM presenteert slimme, intermodale routeplanner
kaart van europa

Consultancybureau CQM heeft samen met IT-leverancier EVO-it een nieuwe routeplanningssysteem ontwikkeld, op basis van open data kaartmateriaal. Volgens CQM kan het systeem omgaan met verschillende modaliteiten en snel afstanden tussen grote verzamelingen adressen uitrekenen.

De Consultants in Quantative Methods (CQM) in Eindhoven hebben samen met IT-aanbieder EVO-it een nieuwe systeem voor routeplanning ontwikkeld dat is gebaseerd op open data kaartmateriaal: OpenStreetMap. Dit betekent volgens het bedrijf dat het kaartmateriaal goedkoper aangeboden kan worden en dat de gebruiker zelf de mogelijkheid heeft om de kaart aan te passen.

 

Onderlinge afstanden

CQM heeft zijn wiskundige kennis ingezet om een slim systeem te ontwikkelen dat snel, alle onderlinge afstanden tussen grote verzamelingen adressen kan uitrekenen. Hierbij kan per traject ook aangegeven worden welke landen doorkruist worden en hoe lang in ieder land gereden wordt.

Het berekenen van alle onderlinge afstanden tussen grote verzamelingen locaties is volgens CQM nodig om automatische ritplanning mogelijk te maken. Hierbij worden met behulp van optimalisatiesoftware alle orders over voertuigen verdeeld en wordt per voertuig de ideale volgorde van orders bepaald. Om dit te kunnen doen moeten alle afstanden bekend zijn.

 

Intermodaal 

Een extra innovatie waarvan op de beurs een demo is te zien is een intermodale variant op de routeplanning. Hiermee kunnen routes worden berekend waarbij meerdere modaliteiten (vervoersmiddelen) gebruikt worden, handig bij bijvoorbeeld containers die zowel via de weg als de zee vervoerd worden.

Op de beurs ICT & Logistiek zal het nieuwe routeplanningssysteem voor het eerst aan de buitenwereld worden getoond. CQM is te vinden in hal 4 op stand B083.

Reageer op dit artikel