nieuws

Hans Ketterings: ‘Gebruik toch alleen de beste IT-tools!

Distributie

Hans Ketterings: ‘Gebruik toch alleen de beste IT-tools!
Hans Ketterings: ‘Gebruik toch alleen de beste IT-tools!

Hans Ketterings was uitgenodigd tijdens de Ortec Plandag om op zijn eigen recht toe recht aan manier te vertellen waarheen de transport- en logistieke sector zich moet bewegen. “Een logistiek dienstverlener moet net als ik investeren in IT, in oplossingen die hem beter maken”, zo simpel is het stelt Ketterings.

Het aan elkaar knopen van allerlei soorten gegevens is mogelijk door de ontwikkeling van software die gekoppeld is aan het internet, alleen is het volgens Ketterings wel zaak dat bedrijven daar gebruik van gaan maken. Tot nu toe zijn bedrijven veel te veel bezig met de wereld van het  bedrijf zelf. Een Advanced Planning en Scheduling (APS) oplossing betrekt volgens de IT-ondernemer nog nauwelijks gegevens van de buitenwereld anders dan die van boordcomputers in de eigen wagens.  Informatie over toeleveranciers en afnemers is nog geen factor van belang, maar dat gaat veranderen.

 

Chauffeur moet tips aan planning doorgeven

Ketterings: "Een chauffeur die bij een losadres komt en merkt dat je daar ook na vijf uur nog geholpen kan worden behalve op maandag,  moet deze informatie direct doorgeven aan planning, zodat die daardoor in het vervolg beter kan plannen. Ook is het goed denkbaar dat een collega vervoerder toevallig dicht bij een losadres in de buurt is en het transport veel goedkoper zou kunnen uitvoeren."

 

Eerste grafisch planbord voor Nijhof Wassink

Met de opmerking dat bedrijven nog teveel met hun eigen ding bezig zijn wil Ketterings ook aangeven dat er sinds 1992, toen hij als eerste in Nederland een grafisch planbord voor Nijhof-Wassink ontwierp, niet zo heel veel is veranderd. "De reden dat ze daar een grafisch planbord zijn gaan gebruiken was dat ze wilden voorkomen dat ze gegevens telkens opnieuw op papiertjes moesten schrijven. Het grote voordeel van die grafische planning zat hem echter in het feit dat er een beter overzicht was van de planning en er daardoor ook veel sneller gefactureerd kon worden. Maar dat voordeel kwam pas achteraf naar voren. Daarmee blijkt ook dat je als ondernemer voordat je iets gaat gebruiken echt goed moet bedenken wat je ermee wilt en kunt", aldus Ketterings.

 

Planwinkels uit de muur

Volgens de Rotterdamse ondernemer zijn er voldoende argumenten om nu op zoek te gaan naar betere IT- oplossingen. "Denk aan doorstroomprofielen, intermodale transporten, binnenstaddistributie, een initiatief als de vrachttram, alsmaar kleinere zendingen en strakkere venster tijden. Dat kunnen planners zonder fatsoenlijke IT niet meer behappen. Maak gebruik van planwinkels uit de muur, ASP-modellen zoals Logisticplanet.com waar je als bedrijf zaken kunt doen in een soort van gesloten usergroup met vracht uitwisseling. Gebruik wat er is, doe er je voordeel mee!"

 

Voorkeur best-of-breed

IT is, hoe kan het ook anders uit de mond van een IT ondernemer, volgens Ketterings onontbeerlijk willen bedrijven succesvol zijn in de toekomst. One-stop-shopping kan echter wat betreft Ketterings in de prullenbak. Hij presenteerde tijdens zijn presentatie op de Ortec Plandag wat volgens hem het recept is voor logistiek dienstverleners. "Neem Baan, dat was in de jaren tachtig en negentig een voorstander van best-of-breed en werkte samen met allerlei softwareleveranciers om zo de beste deeloplossingen tot een topproduct te smelten. Die best-of-breed strategie werd Baan destijds fataal omdat de techniek er nog niet aan toe was, maar ik ben er van overtuigd dat dit toch de toekomst heeft. Niemand zit te wachten op een onbetaalbare olifant: één grote middelmatige oplossing van één leverancier."

 

Alle IT-technologie is open

Een Mercedes-Benz truck die voorzien is van een MAN motor en Renault stoelen is ondenkbaar. Maar op IT gebied zou die combinatie op dit moment volgens Ketterings prima kunnen. "Alle technologie is open, dus ik zou zeggen maak daar gebruik van! En waarom nu? Het aaltal opdrachten is soms tot wel 25 procent teruggelopen, bedrijven werken met minder mensen. Als straks de economie weer aantrekt heb je geen tijd meer om te investeren, dus doe het nu. Of neem de uitspraak van voormalig politicus Pieter Winsemius: ‘Haast je als je nog tijd hebt, dan heb je nog tijd als je haast hebt’."

Reageer op dit artikel