nieuws

Achterland wint ten koste van havens

Distributie

Achterland wint ten koste van havens
Nationale Distributiedag

Logistieke hotspots in het achterland winnen aan aantrekkelijkheid voor buitenlandse investeerders. Tijdens de Nationale Distributie Dag – volgende week op Schiphol-Oost – laat NDL onderzoeksresultaten zien, waaruit blijkt dat Rotterdam een veer moet laten ten gunste van vestigingslocaties als Venlo, Tilburg, Maastricht, Luik en Tongeren.

Buck Consultants voerde het onderzoek uit voor NDL. Johan Beukema zegt niet verrast te zijn door de uitkomsten. "Gezien de projecten die we doen, ligt dit in de lijn der verwachting. Verrassend is misschien wel dat de afstand tussen Nederland/België en Duitsland steeds kleiner wordt."

 

Supply chain kosten liggen lager

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat mainports als Rotterdam terrein moeten prijsgeven. Als alle kosten in rekening worden genomen, komen locaties als Venlo en Luik beter uit de verf. Buck rekende een vergelijking op supply chain kosten door op basis van vijf fictieve cases: hightech, lifestyle, medische technologie, farmacie en aerospace. Zowel kosten als kwaliteitsfactoren gingen door de molen. In grote lijnen blijkt dat de extra inboundkosten om het achterland te bereiken ruimschoots gecompenseerd worden door lagere kosten van arbeid en faciliteiten. Alleen branches met een grote lucht- en zeevracht component doen er goed aan om zich te vestigen in bijvoorbeeld Rotterdam of Amsterdam.

 

Presentatie tijdens NDD op Schiphol

NDL gaat het nieuwe benchmarkonderzoek presenteren op Schiphol-Oost, volgende week donderdag tijdens de Nationale Distributie Dag (NDD). De hangar van de Dutch Dakota Association is op 18 juni het decor van de jaarlijkse bijeenkomst. Al jaren geldt de NDD als één van de grootste evenementen op logistiek gebied in Nederland.

Dit jaar omvat het congresprogramma bijdragen van supply chain managers van MeadWestvaco, Electrolux en Adidas. Verder ontvangt minister Camiel Eurlings de resultaten van het benchmarkonderzoek over de positie van Nederland als gateway to Europe.

 

Meer informatie over het NDD-congres

Reageer op dit artikel