fotoreportage

Nijmegen bevoorraadt vier dagen emissievrij in binnenstad

Distributie 1491

Nijmegen bevoorraadt vier dagen emissievrij in binnenstad

Winkels en horeca in drie straten van de Nijmeegse binnenstad worden vier dagen lang emissievrij bevoorraad. Harriët Tiemens, wethouder duurzaamheid en mobiliteit en Turgay Tankir, voorzitter van het Huis van de Binnenstad geven het startschot van deze Green Capital Challenge logistiek.

Nijmeegse ondernemers van de Houtstraat, Stikke Hezelstraat en Lange Hezelstraat zijn samen met de Gemeente Nijmegen, Binnenstadservice en diverse vervoerders de uitdaging aangegaan om vier dagen lang zonder emissie goederen af te leveren en op te halen. Dinsdagochtend 17 april startte een stoet van duurzame voertuigen voor een eerste distributierit richting de Hezelstraten. Bij het stadhuis werden de eerste pakketjes afgeleverd aan het college van B&W.

Tekort aan emissievrije voertuigen

Als de stoet verder gaat de binnenstad in wordt al snel duidelijk dat er nog veel gewone voertuigen ertussendoor glippen. Het is dan ook een flinke uitdaging om alles emissievrij op de plek van bestemming te krijgen. Er zijn simpelweg nog te weinig emissievrije vrachtvoertuigen of fietsen beschikbaar. “Daarom heeft Binnenstadservice een tijdelijke micro hub, een tent, ingericht op Kelfkensbos. Alle vervoerders die nog niet zonder uitstoot in de binnenstad rijden, kunnen daar hun goederen overdragen om gebundeld af te laten leveren met elektrische voertuigen en bakfietsen”, aldus Birgit Hendriks, initiatiefnemer van de zogenoemde Green Capital Challenge. Onder meer de logistieke bedrijven PostNL en DHL doen actief mee aan de challenge met eigen emissieloze voertuigen.

Duurzame stadslogistiek versnellen

Duurzame stadslogistiek staat al jaren op de agenda in Nijmegen, die dit jaar is uitgeroepen dat Groene Hoofdstad van Europa (Green Capital Europe). Al in 2014 hebben zowel Binnenstadservice als Gemeente Nijmegen de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek ondertekend en onderschreven. Door nu deze Green Capital uitdaging aan te gaan en de ambitie te laten zien in Nijmegen, willen deze partijen de transitie naar duurzame stadslogistiek versnellen.

Lees ook: Schone stadsdistributie: ‘We moeten versnellen en doorpakken’

 

Foto's

Reageer op dit artikel