blog

Dit kunnen vrachtwagenchauffeurs doen om zich veiliger te voelen

Distributie 667

Vrachtwagenchauffeurs hebben het zwaar. Ze hebben te maken met berovingen, diefstal van hun lading en er zijn zelfs illegale migranten die in de vrachtwagen klimmen.

Dit kunnen vrachtwagenchauffeurs doen om zich veiliger te voelen

Chauffeurs komen onderweg – op parkeerplaatsen naast de snelweg – regelmatig borden tegen met ‘verboden om hier te overnachten’. Toch zijn ze vaak genoodzaakt om op deze onveilige parkeerplekken te slapen, omdat er simpelweg niet genoeg beveiligde plaatsen zijn. Daarnaast moeten ze zich aan de strenge regels houden omtrent het aantal uren dat ze onafgebroken mogen rijden. Hierdoor zijn chauffeurs dus verplicht om regelmatig te stoppen voor een pauze.

De Europese Commissie noemt deze situatie ‘onaanvaardbaar’ en stelt dat er veel meer veilige parkeerplaatsen nodig zijn voor truckers. Dit is natuurlijk niet op zeer korte termijn te realiseren, maar er zijn wel andere manieren die direct uitvoerbaar zijn en de risico’s op onveilige situaties inperkt.

Beperk de risico’s

Vooropgesteld, geen enkel bedrijf kan zich volledig beveiligen tegen ladingdiefstal of berovingen, maar er zijn wel degelijk een aantal voorzorgsmaatregelen die deze risico’s aanzienlijk kunnen beperken. Denk bijvoorbeeld aan goede sloten op de trailers van de vrachtwagen. Dieven zoeken altijd een doelwit waar ze zeker snel kunnen ‘scoren’. Als ze zien dat een vrachtwagen heel degelijk is afgesloten, zijn ze sneller geneigd naar de volgende te gaan.

Lees ook
Slapen in de cabine, cabotage, detachering: dit heeft Europa besloten, dit zijn de gevolgen

 

Plan je route

Bovendien zijn er verschillende systemen die chauffeurs kunnen helpen bij het plannen van (veilige) routes. Door bijvoorbeeld een transport management systeem (TMS) in te zetten kunnen onveilige plaatsen worden vermeden. Zo’n systeem kan helpen om een veilige plek zo snel mogelijk te bereiken. Denk er ook aan; hoe sneller je op je locatie bent, hoe lager de kans dat je bestolen wordt. Ook GPS-trackers kunnen helpen om constant inzichtelijk te maken waar de vracht is.

Betrouwbare leveranciers

Daarnaast is het belangrijk om met betrouwbare leveranciers te werken. Ga niet in zee met partijen die een voorstel alleen baseren op prijs of pas een korte tijd actief zijn. Kies een leverancier met een bewezen staat van dienst om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

Door de bovenstaande zaken in acht te nemen, kunnen chauffeurs ervoor zorgen dat het risico op diefstal grotendeels beperkt blijft. Wat echter nog belangrijker is, is dat de EU ervoor gaat zorgen dat er meer beveiligde parkeerplekken komen. Alleen dan voelen chauffeurs zich veilig en hebben ze een goede nachtrust.

Auteur: Ron Verhagen, VP Solution Consulting bij BluJay Solutions

 

Reageer op dit artikel