blog

Kracht van ketensamenwerking bij logistieke innovaties

Distributie 739

De Experience Week Connected Transport. Een geslaagd evenement dat aantoont dat samenwerking met alle relevante partijen in de keten kan leiden tot prachtige resultaten. , “Nu testen, straks doen” stelt minister Cora van Nieuwenhuizen. Een quote die me aanspreekt. De gemeenschappelijke aanpak is cruciaal als we deze innovatie succesvol willen inzetten.

Kracht van ketensamenwerking bij logistieke innovaties

Het innovatie-virus schudt de transportsector op. Geen angst, want innovaties zijn interessant en hard nodig. Baanbrekende aanpak is voorwaardelijk voor het bouwen aan een betere wereld van morgen. Truck Platooning biedt een oplossing voor de toenemende congestieproblematiek, het chauffeurstekort, C02 reductie en het beter benutten van vervoerscapaciteit. Dus waarom niet?

Het geloof in de succesvolle implementatie is nog niet zo hoog onder bedrijven uit de sector zelf. Dat bleek onlangs uit ons rapport over 6 innovatie-thema’s in de logistieke sector. Op de assen van kans en impact scoorde Truck Platooning lager in vergelijking met thema’s als Business Intelligence en Blockchain. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Truck Platooning valt onder de categorie ‘complexe uitdaging’. Het vergt inzet van vele stakeholders  die tegelijkertijd eigen agenda’s en belangen ruimte moeten geven vanuit een breed gedeelde ambitie. Daar komt de kracht van de ketensamenwerking echt tot uiting.  Complexe dilemma’s worden enkel samen opgelost.

 

Lees ook
Platooning en ander slim transport: dit zijn de gevolgen voor de logistiek

 

Het mooie van Truck Platooning is dat hier de fysieke wereld van trucks en asfalt letterlijk connected wordt met nieuwe (sensor)technologieën en toegepaste data-informatie. De technologische en digitale transformatie bieden grote potentie omdat we feitelijk nog maar aan het begin staan van de  mogelijkheden die er zijn. Smart mobility gaat hiermee definitief een nieuwe fase in.

Met de ervaringen van de European Truck Platooning Challenge 2016 in het geheugen is onlangs een belangrijke vervolgstap genomen met de Experience Week Connected Transport. Met deelname van partijen met één doel: het willen ontdekken hoe deze innovatie in de praktijk kan werken!

 

Summit Ketenregie

De derde editie van de Summit Ketenregie zet de klokken weer gelijk met als doel om samen inspiratie op te doen en de stap te maken naar de next level in ketensamenwerking.

 

Wanneer: 6 december
Waar: Vliegveld Twenthe, Enschede

 

 

Ketensamenwerking

Met de eerder genoemde breed gedeelde ambitie tussen gebruikers, leveranciers en ook rijksoverheid als vertrekpunt. Door kennis van meerdere sectoren in één project samen te voegen krijgen we zaken ook echt voor elkaar. In deze experience week waren alle relevante stakeholders aanwezig; een haast onmogelijke klus. In deze tijd van hoogconjunctuur is de factor tijd het meest kostbare is wat je kunt vragen van elkaar. Maar tijd en geld zijn geïnvesteerd, en kennis en data zijn gedeeld. Zonder exact vooraf te weten wat het gaat opleveren. Dat is best wel eng. En wellicht ook een van de redenen waarom het aantal true believers achterblijft. Het is vanuit het initiatief van het TULIP programma gelukt. Schouders eronder en met elkaar, goed voorbereid, op ontdekkingsreis.

Technologie en data zijn het fundament, maar vergeet het menselijke aspect niet. Sociale innovatie is een belangrijk aandachtspunt voor dit soort innovaties. Ik bedoel de wil én overtuiging dat de route naar een succesvolle toepassing van deze innovatie wordt gedragen door één eco systeem. Dit emotionele element is cruciaal in de ontdekkingsreis en gelukkig (nog) niet te automatiseren.

Auteur: Bart Banning, ABN Amro Transport&Logistiek

Reageer op dit artikel