blog

Is jouw ERP-systeem voorbereid op ontwikkelingen in de logistiek?

Distributie 1685

Is jouw ERP-systeem voorbereid op ontwikkelingen in de logistiek?

De ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things (IoT), predictive analytics, robots en drones gaan hard. In dit artikel wordt nader ingegaan op deze trends en wat voor invloed dit heeft op de logistiek. Waar moet nu al rekening mee worden gehouden? En wat betekent dit voor de toekomst van logistiek?

Per dag worden er wereldwijd meer dan 50.000 apparaten aangesloten op het internet. Deze Internet of Things (IoT) trend brengt nieuwe uitdagingen en vooral veel kansen met zich mee. Alle apparaten die op het netwerk zijn aangesloten, verzamelen en produceren data die weer tot relevante inzichten kunnen leiden.

IoT gaat ervoor zorgen dat logistieke processen veranderen. Bijvoorbeeld op het gebied van de initiatie van processen. Het opzetten van strategieën rondom IoT en Big Data is noodzakelijk. Het ERP-systeem moet bijvoorbeeld zo ingericht zijn dat het in staat is om de grote hoeveelheden data uit IoT op te slaan en goed geïntegreerd kan worden met andere systemen.

Een duidelijk voorbeeld van toepassing van IoT op logistieke processen komt van online supermarkt Picnic Als er een bestelling wordt geplaatst via de applicatie, kan er een bezorgmoment worden aangevinkt. Wanneer de bestelbus vertrekt vanaf het distributiecentrum, krijgt de klant een seintje via de applicatie voor live-tracking. Op de applicatie opent een plattegrond waarop de bezorgauto realtime te volgen is. De bestelwagen stuurt vanaf een bepaalde afstand tot de bestemming automatisch een pushbericht met de klant. Tracking van distributiecentrum tot aan de deur; dat is wat de klant wil.

Big Data & Predictive analytics

Een andere toepassing van IoT en Big Data binnen de logistiek is predictive analytics. Zodra je inzicht hebt in waar het mis is gegaan in het verleden, kan men de toekomst proberen te voorspellen. Op basis van proefanalyses kan er bijvoorbeeld worden voorspeld wie verwachte kopers gaan zijn en wat zij gaan kopen. Wat kan je met deze informatie? Amazon verstuurt bijvoorbeeld al pakketjes naar de distributiecentra die nog niet eens zijn besteld. Maar het gaat nog verder. Ze versturen zelfs al pakketjes naar de klant zonder dat er iets is besteld. Zij hebben dit inmiddels gepatenteerd als: ‘anticiperend verzenden’.

Hoe is predictive analytics toe te passen binnen ERP? Predictive analytics kan bijvoorbeeld praktisch worden toegepast op machineonderhoud. Hiermee kun je een slag maken van preventief (onderhoud voorkomen) naar predictief (onderhoud voorspellen). Met predictive analytics kan heel simpel gezegd het apparaat al een bepaalde tijd van tevoren aangeven dat het kapot zal gaan en nieuwe onderdelen nodig zal hebben. Hierdoor kan de daadwerkelijke storing worden voorkomen.

Praktijkvoorbeeld

Een voorbeeld van een bedrijf dat deze voordelen aan den lijve heeft ondervonden is Martens kunststoffen, leverancier van leidingsystemen voor de professionele markt en retailmarkt. Martens kunststoffen heeft haar productiviteit met 15 procent verhoogd en de hoeveelheid mispickings met 75 procent verlaagd. Door de juiste integratie van IoT, Big Data en het ERP-systeem heeft zij realtime inzicht in haar voorraad en daardoor meer grip op zaken als uitlevergraad en leverbetrouwbaarheid. Cock Engelhart, manager logistiek van Martens kunststoffen: “Bij alles, van de aankomst tot en met het vertrek van de goederen, hebben we gekeken wat geautomatiseerd zou kunnen worden. Fouten komen nu veel minder vaak voor.” 

Robots komen eraan 

Tot slot de opkomst van bezorgrobots. Verschillende bedrijven zijn hiermee al aan het testen. De bezorging met drones is een mooi voorbeeld van een ontwikkeling in de logistiek. Een levertijd van 2 werkdagen kan simpelweg niet meer. Hoe lossen we dit op? Drones! Amazon is ook op dit gebied weer een van de koplopers. Een hybride toestel met verticale en horizontale aandrijving staat al in de startblokken om pakketjes bij de klant te gaan bezorgen. Maar ook Domino’s pizza heeft geïnvesteerd in een pizza bezorgende drone. Een groot nadeel? Vergunningen. Daarom heeft Domino’s inmiddels een nieuwe werknemer aangenomen: DRU. DRU is ’s werelds eerste pizza bezorgende robot. Momenteel zijn de ontwikkelingen nog in volle gang, maar dat DRU er gaat komen is zeker.

Starship Technologies heeft het al wel voor elkaar. Hun autonome bezorgrobot kan in een straal van vijf kilometer maaltijden, boodschappen of pakketjes bezorgen. Als het karretje bij je huis arriveert, typ je simpelweg de beveiligingscode in op de robot waarna het deksel open gaat en het pakketje kan worden gepakt. Inwoners van Londen, Düsseldorf en Bern zullen in de aankomende tijd de stoep al moeten gaan delen.

U snapt dat door de komst van bezorgrobots de logistiek enorm zal veranderen. Van de bestelling tot aan de levering zullen klanten niet meer in aanraking komen met personen. De klant kan exact aangeven waar en wanneer hij de bezorging wil ontvangen. Dit zou zelfs zo ver kunnen gaan dat een robot de locatiegegevens van de smartphone van zijn klant kan opvragen en bezorgt op de plek waar de klant op dat moment is.

Integratie trends en ERP

Dat er door IoT, Big Data, predictive analytics en bezorgrobots veel gaat veranderen binnen de wereld van de logistiek is een feit. Ook dat u in deze ontwikkeling mee moet gaan als bedrijf. Bedrijven die niet mee gaan zullen na verloop van tijd niet meer kunnen opboksen tegen alle snellere, slimmere en vooral ook voorspellende bedrijven. Het begint allemaal met een goede integratie van Big Data en ERP. Door deze zaken op orde te hebben, ben u toekomst klaar en kunt u, wanneer nodig, snel reageren op ontwikkelingen in de markt. Met een innovatief ERP-systeem bent u “the most adaptable to change”.

Auteur: Sjoerd Leiker, Senior ERP Consultant & Solution Architect HSO

Reageer op dit artikel