blog

Wegvervoer in 2020: vijf trends in de sector

Distributie

Wegvervoer in 2020: vijf trends in de sector

Op welke toekomstige ontwikkelingen in het wegvervoer kunt u zich nu al voorbereiden? Ger Daalhuisen van Kewill Logistics zet hier kort vijf factoren op een rij. Het is zijn tweede artikel in de serie ‘Logistiek in 2020’; de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de sector.

Wegvervoer is een erg belangrijk onderdeel in de logistieke keten. Zonder het gebruik van het wegennet is het bijna onmogelijk voor de supply chain om in beweging te blijven, zowel nationaal als internationaal. Voor een goede doorstroom van de supply chain, ook met overvolle wegen, is het voor logistieke dienstverleners belangrijk bewust te zijn van een aantal uitdagingen op dit vlak.

 

1. Groene logistiek

De afgelopen jaren is groene logistiek, een term voor een meer milieuvriendelijke manier van het transport van goederen, grotendeels naar de achtergrond getreden bij verschillende vakpublicaties. Met de implementatie van milieuwetgeving en de impact van hoge en toenemende brandstofkosten, staat dit onderwerp weer op de agenda.

 

De angst voor boetes en sancties is een veelgebruikte tactiek om organisaties aan te zetten tot bepaalde veranderingen. Een kilometerheffing of ecotaks wordt in de toekomst in veel regio’s ingesteld, waaronder dit jaar als eerste in Frankrijk. Voor vrachtwagens zal een toeslag worden ingevoerd op basis van de gemiddelde brandstofbesparing, waarbij energiezuinige motoren een lagere toeslag krijgen. Deze verandering zal logistieke dienstverleners dwingen de impact van het wegvervoer op het milieu te verminderen. Dit biedt hen tegelijkertijd de mogelijkheid om zichzelf niet alleen te onderscheiden door prijs, kwaliteit en snelheid, maar ook door hun koolstofuitstoot.

 

2. Arbeidstekorten

De logistieke sector heeft altijd al een tekort gehad aan werknemers met geschikte vaardigheden. Ondanks dat hier tegenwoordig meer aan wordt gedaan, zal het tekort aan chauffeurs en warehouse-medewerkers in de toekomst nog een grotere uitdaging worden voor de logistieke sector. Het meest zorgwekkende is de voorspelde toename van arbeidskosten voor wegtransport. Dit zijn niet alleen kosten met betrekking tot loon, maar ook kosten voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Verschillende studies tonen aan dat de verwachting is dat deze kosten in 2025 met vijftig procent zullen zijn gestegen.

 

3. Minder voorraden

Retailers en fabrikanten zetten steeds meer in op het verminderen van hun voorraden. Op deze manier kunnen ze hun eigen kosten verlagen doordat ze minder voorraad hoeven te vervoeren. Logistieke dienstverleners staan daarnaast onder druk om datacenters en winkels te voorzien van kleinere en frequentere leveringen. Dit stimuleert hen om ladingen van verschillende sectoren tegelijkertijd te vervoeren en te zoeken naar samenwerkingsovereenkomsten met klanten en concurrenten om marges te behouden. Flexibiliteit en efficiëntie worden hierbij steeds belangrijker.

 

4. Pakketdiensten

Binnen het wegvervoer zijn de koeriersdiensten altijd één van de meest dynamische onderdelen geweest en zij maken nog steeds veel veranderingen door. De explosieve groei van aankopen via het internet en de opkomst van grote – pan-Europees opererende – online retailers zorgt voor druk bij logistieke dienstverleners. Zij zien daarin een grote verschuiving van de traditionele pallet-zendingen naar het verzorgen van pakketzendingen voor hun klanten.

 

5. Files

Door verkeersopstoppingen staan vrachtwagens vaak in files en verliezen ze transporttijd. In de toekomst zien we meer gebruik van woon-werk-condities om routes te optimaliseren of zendingen om te leiden. Daarnaast zullen voertuigen standaard verbonden zijn met het internet en worden ze regelmatig geüpdatet.

 

Kortom, ook op het gebied van wegvervoer zullen er in 2020 een hoop veranderingen plaatsvinden. Het is belangrijk dat logistieke dienstverleners zich bewust zijn van ontwikkelingen op dit vlak, zoals stijgende arbeidskosten, frequentere leveringen en wetgeving op het gebied van het milieu. Voorbereiding en tijdig inspringen op deze ontwikkelingen biedt logistieke dienstverleners de mogelijkheid hun marktpositie in de toekomst te behouden en vergroten.

 

Lees ook deel 1: Warehousing in 2020: trends in de sector

Reageer op dit artikel