blog

Voedselbank heeft logistieke sector keihard nodig

Distributie

Voedselbank heeft logistieke sector keihard nodig
Logistiek voedselbank

De titel van deze blog klopt natuurlijk van geen kant; het is uiteindelijk niet de Voedselbank die de logistieke sector nodig heeft, maar het zijn de minima van ons land die elke week een pakket met voedsel krijgen van de Voedselbank.

Het Financieele Dagblad kopte eind december: ‘De enige bank waar het wél goed mee gaat’, door de crisis gaan meer mensen naar de Voedselbank. In 2010 waren er 21.000 cliënten, in 2011 al 24.000. Een groei van ruim 14 procent, daar zou elke bank jaloers op zijn. Met een verwachting dat in 2012 48.000 mensen een beroep doen op de voedselbank, dat is wel schrikken.

        

Afname voedsel door planning

De schrik is temeer op zijn plaats omdat de hoeveelheid voedsel dat aan de voedselbank aangeboden wordt, afneemt. Bedrijven plannen beter, nemen ‘out of stock’ op de koop toe of gunnen zich niet de tijd om een verantwoorde bestemming te vinden voor voedsel want de afvalcontainer is dichterbij.

  

Waarom heeft de Voedselbank de logistiek dan zo hard nodig? Het verdelen van voedsel is per definitie logistiek: er is op de éne plaats teveel, op de andere plaats te weinig. De Voedselbank is aangewezen op partijen voedsel die teveel geproduceerd zijn en binnen de houdbaarheidsdatum (THT) niet bij de consument terecht zullen komen.

Er wordt daarnaast veel voedsel verdeeld waarvan de THT-datum verstreken is, bijvoorbeeld koffie of koek. Welke producten na de THT-datum verdeeld mogen worden, is streng vastgelegd. Maar de Voedselbank verdeeld ook graag producten die na productie afgekeurd worden, omdat de labels scheef geplakt zijn, met verkeerde info op de label of partijen die als test in een nieuwe verpakkingsmachine gebruikt worden en niet verkocht gaan worden. Ook een schadepartij waarvan de inhoud van de verpakking nog in orde is, verdeeld de voedselbank met plezier.

Met andere woorden; voedsel moeten we gewoon niet weggooien. Én, we gooien nog steeds teveel voedsel weg.

  

Daarnaast heeft de voedselbank de diensten nodig van de logistieke sector, bijvoorbeeld trucks die partijen af kunnen halen en naar een voedselbank kunnen brengen, bedrijven die grote partijen met bijvoorbeeld melk willen verdelen over de voedselbanken en bedrijven die tijdelijke opslag kunnen aanbieden, droog, koel of vries.

    

Wat kan de sector doen

Wat kunt u doen? Welk voedsel in uw keten kan verantwoorder verdeeld worden? Heeft u goederen die bij het naderen van de THT in de afvalcontainer moeten? De Voedselbank bekijkt graag of zij de producten nog wel kan verdelen. Wilt u uw diensten aanbieden voor transport? Namens de minima van Nederland alvast hartelijk dank.

 

De support die de Voedselbank nu krijgt vanuit de logistiek is trouwens al enorm. Als het gaat om materiële steun zoals heftrucks, partijen voedsel waarop ze standaard kan rekenen of een vervoerder die elke woensdag een truck ter beschikking stelt, is er al een enorme blijk van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen! Doet u mee?

Reageer op dit artikel