blog

Manager: hoe betrouwbaar ben je?

Distributie

Manager: hoe betrouwbaar ben je?
Belofte maakt schuld

Als je als leidinggevende niet te vertrouwen bent en je beloftes niet nakomt, dan levert dit torenhoge kosten op! Andersom: als je wel te vertrouwen bent, levert dit enorme resultaten op. Hoe betrouwbaar ben je?

Van de week zat ik lekker in de tuin bij een vriendin te genieten van het zonnetje (dat scheen zowaar weer eens..) en kwam het gesprek op een onderwerp dat haar flink dwars zit:

   

Een leidinggevende had beloofd een probleem dossier voor haar op te pakken en op te lossen.  Er zat veel druk op. Mijn vriendin was blij dat het probleem zou worden opgelost want ze had de klant in kwestie beloofd hier snel op terug te komen. Voor m´n vriendin weer een puntje van haar ellenlange lijst opgelost … dacht ze. Dus niet. Een paar dagen later kreeg ze een telefoontje van de betreffende klant, hij had nog niets gehoord.

      

Een vriendelijk verzoek naar de leidinggevende volgt, waarop de belofte komt ´voor morgen is het opgelost´. Je voelt het misschien al aankomen; drie beloftes later was het probleem nog steeds niet opgelost. Met als resultaat: een boze klant, een geïrriteerde en beschaamde vriendin, een leidinggevende met ontwijkgedrag, andere collega´s die erbij betrokken worden. En wat dacht je van alle tijd die is gestoken in  telefoontjes, e-mails, stoom afblazen bij het koffieautomaat?

    

Imagoschade

Herkenbaar? Voor mij wel en volgens mij voor veel andere mensen ook. Het is een probleem dat dagelijks in veel organisaties voorkomt. Meerdere keren en op verschillende niveaus.

Reken voor de grap eens uit wat voor schulden een dergelijke belofte maakt.  Tijdverspilling, energie verlies, irritatie en imagoschade voor mijn vriendin, haar leidinggevende en de organisatie.

     

Voorbeeld

En wat te denken voor de toekomst. Op mijn vraag wat dit doet voor het vertrouwen van mijn vriendin in haar leidinggevende? Tja, die is tot een dieptepunt gedaald. Dat levert weer allerlei kosten op voor de toekomst. Ze zal zich gaan indekken, ze zal dubbel checken. Hoe zal haar betrouwbaarheid worden ten opzichte van haar leidinggevende? Volgt ze zijn voorbeeld?

    

Positieve spiraal   

In het boek ´De snelheid van vertrouwen´van Stephen M.R. Covey (de zoon van) wordt duidelijk en praktisch uitgelegd hoe je van een dergelijke negatieve spiraal een positieve spiraal kunt maken. Heel simpel eigenlijk, vertrouwen begint bij jezelf. Door integer te zijn, je afspraken na te komen, transparant te zijn en je te verplaatsen in de effecten van je gedrag op de ander.

      

Belofte maakt resultaat

En die snelheid van vertrouwen levert tijdwinst op, brengt de productiviteit omhoog en daarmee het resultaat. En dat is volgens mij iets wat elke organisatie wel kan gebruiken! Het gezegde ´belofte maakt schuld´ wordt dan ´belofte maakt resultaat´. Ik wens het iedereen toe!

Reageer op dit artikel