blog

TMS: van maatwerk naar SaaS

Distributie

De TMS-markt verandert sterk. Logistiek wordt steeds gespecialiseerder en de logistieke applicaties over internet zijn begonnen aan hun opmars. Hans Ketterings van Cat Ventures zet de ontwikkelingen op een rij.

In de jaren tachtig kocht je een standaardpakket en dat was het dan. Maatwerk was bijna niet te doen met de programmeertalen van toen. Onstabiel en niet te betalen. Dus paste u zich aan het programma aan. De IT-leverancier was de baas en hij bepaalde hoe u moest werken.

 

Adaptieve TMS

Ondertussen werd logistiek steeds gespecialiseerder en bovendien verschenen de eerste snelle programmeertalen die maatwerk wel betaalbaar en stabiel maakten. Zo ontstond midden jaren negentig het adaptieve TMS. Je kocht licenties meestal per user en al het maatwerk was exclusief. Zo kon je met een zogenaamde head-start je eigen TMS door laten ontwikkelen en specifiek maken op jouw unieke organisatie en jouw logistieke specialisatie. Een hele verbetering.

  

Applicaties op internet

Wie naar de ICT-Logistiek beurs is geweest in Utrecht heeft het al gezien. Logistieke applicaties over internet zijn begonnen aan hun opmars. Niet meer dure licenties maar gewoon betalen per muis-klik. Verschillende providers als LogisticPlanet, Yellowstar en Nachon leveren dergelijke internet diensten. Helemaal van deze tijd want je kan makkelijk instappen of stoppen ermee als het niet meer voldoet. Een zware centrale computer met veel opslag capaciteit hoef je ook niet meer aan te schaffen en te beheren. Lekker makkelijk!

 

Het variabel maken van je IT-kosten is met name prettig omdat u als logistiek dienstverlener bij kortlopende contracten ook graag kortlopende kosten maakt. Uw klanten kunnen immers per direct stoppen met orders plaatsen en de kosten lopen dan door als een vrachttrein. In de recessie zagen sommige vervoerders hun omzet met wel 25 procent tot 50 procent teruglopen. Als je dan alles vast gefinancierd hebt voor een lange termijn, kan dat je ondergang betekenen.

 

Maatwerk voordeel: Maatwerk nadeel:  
snelle en stabiele implementatie pakketten die alles moeten dekken werken omslachtig
weinig energie vanuit de organisatie om ermee te starten meestal veel functies die je niet gebruikt en tekort aan functies die je echt nodig hebt
goedkoop informatie harnas waarin jij je moet aanpassen aan het pakket met risico dat je in de tijd steeds meer frictie gaat krijgen met veranderende werkwijze en je standaard pakket
eenvoudige upgrades  
toch een kortere levensduur in de praktijk  

 

Uiteindelijk leeft een organisatie en daarmee is ook de automatisering aan verandering onderhevig. Mooiste is een tussenvorm van aanpasbaar maatwerk. 

 

Software as a Service

Aanbieders van SaaS (Software as a Service) oplossingen zijn inmiddels ook in staat maatwerk te maken. Deze aanpassingen zitten met name in de periferie, zoals een extra rapportje of een koppeling naar een klant. Open hart chirurgie doen ze niet, maar voor veel transport bedrijven deze oplossingen een goed werkbaar alternatief geworden ter vervanging van verouderde interne applicaties. Nadeel is dat u met eigen IT-personeel ook niets meer kunt doen. Je hebt immers de software niet lokaal bij je op kantoor staan. Voor de echte doe-het-zelver zou een open-source project een mogelijkheid zijn. Voor ERP en boekhoudsystemen bestaan die al jaren, maar een logistiek open-applicatie is nog niet echt bruikbaar en robuust.

 

De logistieke markt is altijd zeer pluriform geweest en dat maakte standaard pakketten altijd beperkt inzetbaar. Ditzelfde gaat gelden voor de nieuw aanstormende providers via het SaaS model. Als zij niet in staat zijn serieus en betaalbaar maatwerk te realiseren, komen er voor hen geen klikken en dus ook geen duiten. Een ding is zeker; het kan lang duren of het kan kort duren maar het SaaS TMS is niet meer weg te denken.

Reageer op dit artikel