blog

Russische roulette is ‘hot

Distributie

Russische roulette is ‘hot
Russische roulette is ‘hot', blogpost Jan Vieveen

Ik was een ICT-plan aan het schrijven. Feitelijk een alternatief voor een al bestaand ICT-plan wat met name een opsomming was van servers en software. Een echt ICT-plan ondersteunt een strategisch plan.

Hierbij is de ‘intelligentie’ van een organisatie effectief samengevat: op welke wijze kan een geselecteerde set opdrachtgevers optimaal worden ondersteund, op de meest efficiënte manier en onderscheidend in de markt.

Een goed plan helpt dit mogelijk maken, naast vanzelfsprekend competente medewerkers en andere ondersteunende voorzieningen.

 

Nadenken over aanschaf
In de Automatiseringsgids van  2 april geeft Ben Slijk in zijn column een vergelijking tussen een ondernemer die een truck koopt en een ERP/TMS-systeem. De stelling is dat wanneer hij een truck zou kopen zoals een TMS-systeem, hij feitelijk direct op non-actief gesteld zou worden:

  • geen garanties,
  • nauwelijks wetende wat hij koopt,
  • geen bindende levertijden,
  • geen systeem dat doet wat het moet doen.

Feitelijk Russische roulette met 5 of 6 patronen in het magazijn.

 

Ben Slijk is gerechtelijk deskundige en krijgt talloze rechtzaken te beoordelen die bovenstaande situatie als basis hebben. Wie is er schuldig in zo’n geval: de leverancier van de software of de naïeve directeur? Strekking van het verhaal is dat veel ERP/TMS-implementaties een start hebben zoals boven geschetst.

 

Los van de juridische consequenties is het een gemiste kans van jewelste: de logistiek ondernemer had uitstekende software moeten kopen die zijn medewerkers (en daarmee zijn proces) uitstekend ondersteunt. Een efficiënt, (vrijwel) foutloos proces voor goede opdrachtgevers is vandaag de dag de enige manier om nog een kleine positieve marge te realiseren in de logistiek. Staat u zelf voor de keuze: ga op safe en gok niet op het Russische roulette.

 

Lees hier de column van Ben Slijk

Reageer op dit artikel