blog

Alles draait om de eenvoud

Distributie

Alles draait om de eenvoud
Alles draait om eenvoud: blog van Goos Kant

Bij het verbouwen van ons nieuwe huis zijn vele mensen bezig. Na wat chaos in het begin is het proces nu helder: eerst slopen, daarna elektriciteit trekken, dan opbouwen, dan schilderen, korrelpleisteren en tot slot de vloerbedekking.

Dit gebeurt door verschillende mensen met hun eigen specialismen. Het helder krijgen van de processen is ook de succesfactor voor ICT. Pas dan kun je het automatiseren en stroomlijnen.

 

Bij een bezoek aan een bedrijf loop ik altijd graag even over de transportplanningsafdeling. Aan de hoeveelheid papier op het bureau, de telefoontjes en de herrie heb je al een goede temperatuurmeting van de eenvoud. Het vervolgens vastleggen van het gewenste proces, het onderbrengen hiervan in het TMS en APS, en deze op de juiste wijze knopen aan verwante zaken, zoals facturatie en boordcomputers is dan ook een kunst. Zo liep ik recent bij Nabuurs rond, waarin je het resultaat van hun automatiseringsslag kon proeven aan de rust op hun afdeling.

 

Door de automatisering heb je minder locale kennis nodig, waardoor je de planning vervolgens ook meer kan centraliseren. En dit is de basis om hier nieuwe klanten aan toe te voegen, om in plaats van dedicated klantoperaties juist netwerk-operaties te maken voor een branche: voor de koel/vers, diepvries, automotive, noem maar op. Door de verschillende logistieke hartslagen binnen een branche bij elkaar te brengen en op elkaar af te stemmen, zoals de trommels van een djembé, komt er mooie muziek. Dan kun je ook meer op de regisseursstoel gaan zitten.

 

Eenvoud maakt macht. Alles draait om de eenvoud. Henk Westbroek had in de jaren tachtig al gelijk. Zijn nummers schallen dan ook tijdens de verbouwing door ons huis.

Reageer op dit artikel