blog

TMS-markt is nog steeds gefragmenteerd

Distributie

TMS-markt is nog steeds gefragmenteerd
TMS-markt is nog steeds gefragmenteerd

De markt voor transportmanagement systemen (TMS) is een gezonde markt, in 2007 werd wereldwijd 10 procent meer aan TMS uitgegeven dan in 2006. Nederland kent de nodige leveranciers én in tegenstelling tot bij ERP-pakketten implementeren die leveranciers vrijwel alle software zelf bij de transportbedrijven, logistiek dienstverleners en verladers die meer grip willen hebben op hun transportbewegingen.

 Dit artikel is verschenen in het Jaarboek Bedrijfssoftware, bijlage bij Logistiek nr. 20 2008 

 

Enkele bekende Nederlandse leveranciers van transportmanagement systemen zijn GreenCat, Nachon en CAL Consult. Daarnaast zijn er leveranciers zoals Centric, dat naast een ERP-oplossing ook andere logistieke softwareoplossingen levert, zoals een TMS. Qurius is een andere Nederlandse TMS-leverancier, maar net als Centric misschien wel bekender vanwege de ERP-oplossingen. Oracle, SAP en Infor zijn enkele andere ERP-leveranciers die transportmanagement oplossingen kunnen bieden, uiteraard zijn dit geen nationale toppers, maar grote internationale spelers die TMS in de loop der jaren hebben toegevoegd aan het al bestaande productportfolio, vaak onder de noemer supply chain managent (SCM) software.

 

Selectie

Op de website Logistiek.nl bestaat er de sectie TMS. Binnen het topic is er een onderverdeling naar leveranciers van boordcomputers, navigatiesystemen, routeplanning– en fleetmanagementoplossingen, ritplanningen en transportmanagement systemen. De onderverdeling geeft goed weer welke mogelijkheden er zijn op- en rond TMS. Enige aanvulling zouden de advanced planning en scheduling (APS) systemen kunnen zijn voor de optimalisatie van transportplanningen. Quintiq en OM partners zijn APS leveranciers. Weer een andere vaak gekozen optimalisatieleverancier is het Nederlandse Ortec.

 

Volop investeren

Hoewel de meeste transport-, logistieke- of verladende bedrijven al wel gebruikmaken van een of ander middel om het transport te plannen en de meeste grotere transporteurs en logistiek dienstverleners gebruikmaken van een transportmanagement systeem, wordt er toch nog volop in deze software geïnvesteerd. In 2007 groeide de wereldwijde markt voor TMS-oplossingen met maar liefst 10 procent. De Nederlandse markt zal daar gezien de tevreden opmerkingen van verschillende leveranciers niet veel voor onder hebben gedaan. De meeste investeringen binnen het topic TMS waren in boordcomputers dan wel modernere versies van een reeds in gebruik zijnd transportmanagement systeem.

 

Overzicht zoeken

De markt voor transportmanagement systemen is er de afgelopen jaren niet heel veel overzichtelijker op geworden, overnames hebben wel plaatsgevonden, maar vergelijkbaar als in andere logistieke softwaremarkten is het niet. Wie toch overzicht zoekt, kan een consultant inschakelen die of adviseert op basis van eigen kennis, dan wel op basis van een ontwikkelde selectietool die partijen kiest die het beste passen bij de gebruiker. Het is aan te raden om na een selectietraject waarbij er nog één of meerdere leveranciers over zijn deze leveranciers uit te nodigen voor een gesprek, een presentatie en/of referentiebezoeken. Wie kan er immers beter dan de gebruiker zelf aangeven of een systeem werkt en waar een gebruiker op moet letten bij een implementatie.

 

En als er uiteindelijk een shortlist (meestal drie leveranciers) is samengesteld zijn het vaak de ‘culturele’ verschillen tussen de leverancier en de gebruiker die de doorslag geven. Of is het de plaats waar de leverancier is gevestigd. Een leverancier uit Groningen kan nog zo goed of goedkoop zijn, als een gebruiker zetelt in Zuid-Limburg is het misschien niet verstandig om hiermee in zee te gaan.

 

Welke TMS-leveranciers kunt u vinden op Logistiek.nl?

Reageer op dit artikel