blog

Op weg naar een uniforme e-customs markt

Distributie

Op weg naar een uniforme e-customs markt
Op weg naar een uniforme e-customs markt: douanemanagement

Optimalisatie van het complete douaneproces is een agendapunt voor ieder bedrijf dat internationaal wil blijven meetellen. Wanneer een bedrijf afhankelijk is van een vlotte en foutloze douane-afhandeling kan een goed douanemanagement-systeem een positieve bijdrage leveren aan het bedrijfsresultaat. Het investeren in douane software lijkt dan een logische keuze.

Dit artikel is verschenen in het Jaarboek Bedrijfssoftware, bijlage bij Logistiek nr. 20 2008 

 

Uit onderzoek van Aberdeen blijkt dat 30 procent van de bedrijven zelf software ontwikkeld voor douaneafhandeling. Maar ook kiezen veel bedrijven voor een standaard softwarepakket voor douanemanagement, vaak na het gebruik van een zelf ontwikkelt systeem. Het marktsegment met zelfgebouwde systemen lijkt toe te zijn aan nieuwe oplossingen.
 
De huidige markt is dan ook een vervangingsmarkt. Met de vervanging van oude oplossingen door nieuwe groeien pakketen meer naar elkaar toe. Softwareleveranciers ervaren dat bedrijven nu echt naar een uniforme e-customs markt toe werken. Voor de leveranciers ligt er een taak om ervoor te zorgen dat er goede koppelingen worden aangebracht tussen de verschillende oplossingen.

 

Kwart kiest voor standaardsoftware

Ongeveer een kwart van de bedrijven kiest voor standaardsoftware voor douaneafhandeling. Het voordeel hiervan is dat bedrijven mee kunnen liften op de kennis en expertise van de leveranciers, zoals Minihouse, KSD Software of RedPrairie.

 

Een nadeel is dat standaardsoftware vaak geïntegreerd moet worden met een bestaand ERP- of WMS-systeem. Dit kan kostbaar en tijdrovend zijn. Veel douanesoftware-leveranciers hebben al standaard integratiemogelijkheden met een groot aantal ERP- en WMS-leveranciers en onderscheiden zich hiermee.

In sommige gevallen zijn ERP- of WMS-pakketten geschikt te maken voor douaneafhandeling of kennen een uitbreidingsmodule voor douanemanagement. Uit een onderzoek van IPL Consultants en Fraunhofer IML blijkt dat slechts 18 procent van de WMS-pakketten beschikt over een geïntegreerde douane-functionaliteit. Toch blijkt het relatief populair om een ERP- of WMS-pakket te gebruiken voor douane-afhandeling, 15 tot 20 procent van alle bedrijven gebruikt een onderdeel van een dergelijk pakket voor haar douane-afhandeling.

 

Uitbesteden douanefunctie

Er zijn leveranciers in de markt die de complete range aan warehouse-, transport-, en douanemanagmentproducten kunnen leveren en nemen daarmee veel integratiezorgen uit handen. Kewill is zo’n softwareleverancier.

Er zijn ook bedrijven die software van hun logistiek dienstverlener(13-20%) gebruiken of kiezen voor totale uitbesteding van de functie (6%). Veel bedrijven besluiten een expediteur in te schakelen die op zijn beurt een systeem voor douanemanagement aangeschaft.
 

Bij de verschillende douaneprocessen horen bijbehorende softwaremodulen. De aangifte van goederen dient bij de douane te gebeuren via het Sagitta systeem. Bedrijven die goederen uitvoeren moeten dit ook doorgeven aan het ECS (Export Control System). Een goed douanesysteem moet dan ook over een gebruiksvriendelijk dashboard beschikken om de aangifte in deze systemen te kunnen volbrengen. Onder meer moeten de juiste Sagitta-codes worden ingevoerd. Eind 2008 gaat de douane het codeboek voor goederencodes vrijgeven en dienen leveranciers de software hierop aanpassen. Het verdient aanbeveling om dit bij de leverancier te checken. Nog niet alle marktpartijen hebben een oplossing bedacht hoe dit in het systeem te verwerken.

 

Zie ook: leveranciers douanmanagement software op Logistiek.nl

Reageer op dit artikel