blog

De balans tussen risico en performance

Distributie

De media staat vol met de financiële crisis. Het lijkt zo te zijn dat het de meeste Nederlanders wel voorbij gaat, zeker omdat de regering ongekend snel hoge garanties geeft. Anderzijds blijkt dat de pensioenfondsen naar verwachting hun uitkeringbeleid al per volgend jaar moeten gaan aanpassen. Het wachten is op de klachten van de eerste gedupeerden…

 

Maar wat heeft dit te maken met de dagelijkse praktijk van een transportbedrijf? Ook daar: een balans tussen performance en risico. Soms lijkt iets een goede performance op te leveren (= rendement) maar is dit altijd zonder risico?

 

Kort geleden hoorde ik een beknopt college van professor Tjeu Blommaert. Bestaande risicoanalyses van financiële instellingen worden  in rap tempo herzien: het voorheen gehanteerde gemiddelde risico dat de instelling loopt wordt alras vervangen door een analyse op het risico van een totale crash. Het is niet zo dat er altijd maar 1 of 2 zaken fout lopen. Als er net iets te veel fout loopt is toch einde verhaal, zo leert ons Fortis. Dus wordt risicomanagement een vak dat de komende jaren veel intensiever op de universiteiten en hogescholen beoefend wordt.

 

Wat leert dat u? In ieder geval staat de regering niet voor u klaar als er iets te veel fout loopt. Dus loont het de moeite eens goed na te denken over uw eigen risico’s, bijvoorbeeld:

  • Open debiteuren met kans op totaal verlies bij faillissement;
  • Langdurig zieken;
  • Plotseling vertrek van medewerkers, soms met relaties of andere medewerkers;
  • Plotselinge pieken of dalen in werk;
  • Fraude of bedrog.

Niet altijd kunt u er iets aan doen, maar vaak wel. Op zijn minst had u enigszins rekening gehouden met de gevolgen of maatregelen genomen om het te voorkomen. Niet zelden zien beveiligers een klant binnenkomen nadat er een grote schade is geleden, waaruit bleek dat de beveiliging veel beter had gekund.

 

Wacht niet te lang tot het risico ook u overkomt. Denk er over na en gebruik de talloze hulpmiddelen die voor het oprapen liggen. Begin bijvoorbeeld alleen al eens bij een goed debiteurenbeheer, en denk iedere maand na over een nieuwe mogelijkheid om uw risico te verlagen. U zult verbaasd staan wat dat oplevert. De verwachting is dat binnen enkele jaren het een verplicht onderdeel wordt van investeringsplannen, businessplannen, commissaris reviews etcetera.

 

Jan Vieveen.

Reageer op dit artikel