blog

Schiphol: magneet voor dc’s in 2000-2007

Distributie

Schiphol: magneet voor dc’s in 2000-2007
klik op de afbeelding voor een vergroting

Logistiek dienstverleners hebben een grote keuze als ze in Nederland distributieruimte willen huren.

Willen ze in de topdrie logistieke hotspots van Nederland gaan zitten: Venlo, Breda of Den Bosch/Tilburg?

Of kiezen ze toch voor vestiging in een andere regio? Uit de recente marktinventarisatie Nederland Compleet van bedrijfsmakelaar DTZ Zadelhoff blijkt het laatste: logistieke dienstverleners kiezen bij het huren van nieuwe dc-ruimte in de periode 2000-2007 relatief vaak voor de Haarlemmermeer, oftewel dicht bij Schiphol.

Maar liefst 55 procent van alle gehuurde bedrijfsruimte in de Haarlemmermeer in de afgelopen 7 jaar is naar transportbedrijven gegaan. Dit stijgt ver uit boven het Nederlandse gemiddelde van 23 procent. De grootste door DTZ Zadelhoff geregistreerde huurtransacties in de Haarlemmermeer in 2007 werden gedaan door DHL Exel (12.000 m2), Panalpina (10.300 m2) en Schenker (12.000 m2). Niet al te grote transacties in 2007 dus, hetgeen uiteraard komt door de beperkte beschikbaarheid van bedrijfsgebouwen. Uiteraard is de bedrijfsruimte nabij Schiphol ook de duurste van Nederland, met een gemiddelde huurprijs van 69 euro per m2/jaar.

Naast in de Haarlemmermeer hebben logistiek dienstverleners ook een relatief groot aandeel in de huur van bedrijfsruimte in West- en Midden-Brabant, Limburg, Rotterdam en Amersfoort/Het Gooi.

In de regio Breda hebben Van der Helm (Moerdijk, 40.000 m2), Penske (Hazeldonk, 12.000 m2) en DHL (Oosterhout, 10.000 m2) in 2007 bedrijfsruimte gehuurd, terwijl in Tilburg DHL 60.000 m2 en Versteijnen een kleine 10.000 m2 hebben gehuurd. In Limburg vallen vooral de uitbreidingen van Geodis Vitesse (37.000 m2) en DHL (18.000 m2) in Venlo op, terwijl Van der Wal 11.000 m2 heeft gehuurd in Roermond. Tenslotte hebben in 2007 Kamino Logistics (19.000 m2) en Henry Bath (16.000 m2) be-drijfsruimte gehuurd in Rotterdam Botlek.

De regio’s waar transportbedrijven de laatste 7 jaar relatief weinig nieuwe bedrijfsruimte hebben gehuurd, liggen hoofdzakelijk in het oosten en noorden van Nederland, en daarnaast Den Haag en Almere. Den Haag is al jarenlang onaantrekkelijk voor logistiek dienstverleners, omdat het voor zowel nationale als internationale distributie ‘uit de route’ ligt, maar iets meer naar het oosten biedt het Distripark A12 bij Waddinxveen kansen. Van Uden heeft hier in 2007 22.000 m2 bedrijfsruimte gehuurd.

De bedrijventerreinen in Almere hebben weliswaar potentie voor vestiging van distributiebedrijven, maar in 2007 zijn hier geen grote huurtransacties geregistreerd door DTZ Zadelhoff. In Almere zullen de meeste dc’s nieuw gebouwd en dus niet gehuurd worden, maar wellicht hebben de problemen met de Hollandse Brug hier ook iets mee te maken?

De Randstad, Brabant, Limburg of toch elders: er is nog steeds wel bedrijfsruimte te huur voor nieuwe distributieactiviteiten in Nederland, alhoewel het puzzelen is waar uw specifieke wensen verwezenlijkt kunnen worden. Veel succes bij deze puzzel!

Reageer op dit artikel