blog

Komen mijn overhemden over vijf jaar nog uit China?

Distributie

Komen mijn overhemden over vijf jaar nog uit China?
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Eén van de bescheiden genoegens in het leven is het kopen van een nieuw overhemd. Het geeft altijd plezier om een ‘vers’ overhemd uit de verpakking te halen, en nog even netjes de vouwen weg te strijken alvorens hem aan te trekken. Er hangt dan ook een regiment van zo’n 50 overhemden in mijn klerenkast, met regelmatig nieuwe aanvoer en dus ook afvoer in ‘de zak van Max’.

Waar komen mijn overhemden eigenlijk vandaan? Uiteraard deels uit Italië, maar dat staat er lang niet altijd op, en dan liggen productielanden als Turkije en China toch meer voor de hand. Overhemden en andere ‘basic fashion’ is een schoolvoorbeeld van globalisering. Op de Engelse markt worden per jaar zo’n 34 miljoen overhemden ‘made in China’ verkocht, terwijl maar 2 miljoen ‘made in Italy’ zijn. De arbeidskosten voor een overhemd liggen in China dan ook 18 maal zo laag als in Italië.

Globalisering is ‘here to stay’, maar heeft China op de Europese overhemdenmarkt over vijf jaar ook nog zo’n overweldigende positie? China ontwikkelt zich stevig, en in de regio’s Hong Kong en Shanghai zijn loonstijgingen van 25 procent per jaar heel normaal. Daarbij komt nog de toenemende drukte op de wegen en havens van China, wat een tijdige en betrouwbare afwikkeling van de exporten vanuit China bemoeilijkt.

Drewry Supply Chain Advisors heeft recentelijk (november 2007) de logistieke kosten van aanlevering van een overhemd aan een Engels dc vanuit China, Vietnam, India en Roemenië op een rij gezet. Daarbij is rekening gehouden met vier kostensoorten: grondstof, arbeid, logistiek en pijplijn. De laatste bestaat uit kapitaalkosten van de via truck of containerschip onderweg zijnde overhemden, en die zijn in de praktijk veel hoger dan de transport- en handlingkosten.

Het resultaat? De overhemden uit China kosten gemiddeld $ 9,50 als ze aangeleverd worden bij het Engelse dc, mede door de hoge pijplijnkosten. Levering uit Roemenië en Vietnam is al een stuk goedkoper, terwijl levering uit India circa $ 7,80 kost, toch pakweg 20 procent goedkoper dan uit China.

Dat is toch mooi meegenomen, terwijl ook levering uit Roemenië interessant kan zijn omdat de transporttijd maar ca. 6 dagen over de weg is.

Kunnen we dan zeggen dat China zijn leidende positie op de Europese overhemdenmarkt gaat verliezen? Ik denk het niet. De analyse is op een te hoog strategisch niveau uitgevoerd. Allereerst is het niet reëel de grondstof- en andere kosten voor alle landen op dezelfde

$ 6,10 te houden, deze verschilt behoorlijk en waarschijnlijk in het voordeel van China. Daarnaast kunnen in China grotere volumes gedraaid worden, en is van India bekend dat er relatief veel extreme vertragingen in de supply chain voorkomen. Tenslotte is van Roemenië bekend dat de loonstijgingen sinds de toetreding tot de EU op 10-15 procent liggen. Kortom, waarschijnlijk zal een flink deel van mijn overhemden ook over vijf jaar nog ‘made in China’ zijn!

Reageer op dit artikel