artikel

TomTom moet mobiliteitsrace bridgestone versnellen

Distributie 837

Bridgestone Europe, een dochteronderneming van de grootste banden- en rubberonderneming ter wereld, lijft TomTom Telematics in. Wat willen Bridgestone en TomTom met de deal bewerkstelligen en wat moet het opleveren voor klanten?

TomTom moet mobiliteitsrace bridgestone versnellen

Tom Tom Telematics heeft de ambitie om de nummer één te zijn en te blijven in Europa en de wereldwijde toppositie in vlootmanagement te versterken. Die ambitie waarmaken is eenvoudiger door de financiële en geografische kracht van Bridgestone te gebruiken dan als zelfstandig bedrijf. TomTom Telematics zal gebruikmaken van de investeringen en troeven van Bridgestone om zijn huidige groeiplannen te versnellen, zowel in Europa als daarbuiten, laat het bedrijf weten. Reden voor de aandeelhouders om in te stemmen met de overnamedeal. Bridgestone telde 910 miljoen euro neer voor TomTom Telematics. Telematics wordt binnen Bridgestone een zelfstandige onderneming, en het huidige managementteam blijft behouden. Maar wat wil Bridgestone bereiken met de deal en wat schiet de klant ermee op?

Waarom deze overname?

“Bridgestone transformeert zich snel van een bandenproducent in een leider op het gebied van mobiliteitsoplossingen. Daarom heeft ons EMEA-bedrijf de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de mogelijkheden voor gegevensverzamelingen van sensoren, gegevensplatforms en analyses, en een reeks digitale oplossingen en applicaties. In de vlootwereld zien we een van de grootste groeimogelijkheden.  Als de Europese marktleider op het gebied van fleetmanagementoplossingen, en derde wereldwijd, past de toevoeging van TomTom Telematics perfect bij deze strategie. TomTom Telematics heeft een groot en groeiend geïnstalleerd gebruikersbestand van meer dan 850.000 voertuigen, waarvan meer dan tweederde commercieel is. Het heeft een op maat gemaakt go-to-market-systeem en een  premium digitaal aanbod, waaronder Webfleet en Nextfleet. De sterke onderliggende technologieën zijn afhankelijk van een open, schaalbaar, veilig en cloudgebaseerd platform.

“De overname versnelt de digitale reis van bridgestone”

TomTom Telematics is een toonaangevende big data-operatie; het verwerkt dagelijks meer dan 1 miljard berichten en GPS-posities, op basis van 3,2 miljoen rij-uren. Bridgestone EMEA heeft de perfecte reeks activa om de TomTom Telematics-activiteiten nog verder te versnellen.
Daarnaast brengen we onze toonaangevende R&D in, waar we jaarlijks ongeveer 800 miljoen euro in investeren, en onze in Rome gevestigde Digital Garage, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van digitale mobiliteitsoplossingen.”

Laurent Dartoux, chief strategy en marketing officer bij Bridgestone

Wat betekent deze deal voor Bridgestone?

“Het samenbrengen van al onze assets als een verenigd bedrijf heeft een krachtige krachtcentrale tot stand gebracht, versterkt de digitale technologiearmslag bij Bridgestone en biedt nieuwe kansen voor ons allemaal. Dit zal met name de digitale transformatiereis van Bridgestone bevorderen. We zijn momenteel aan het analyseren hoe het samenbrengen van onze banden met de TomTom Telematics-oplossingen nog meer efficiëntie kan bieden aan de wagenparken die we bedienen. Deze acquisitie verbetert ook de ontwikkeling en het testen van virtuele banden door Bridgestone, evenals de innovatie van de bestaande banden, waar alle klanten, inclusief OEM’s, van gaan profiteren.”

Wat betekent de deal in de praktijk en wat gaan klanten er van merken?

“Onze algemene ambitie is om de onbetwiste nummer één in Europa te blijven en onze wereldwijde leidende positie in fleetmanagementdiensten te consolideren. We erkennen en respecteren het talent en de vaardigheden van het managementteam en de 670 medewerkers van TomTom Telematics. Het is onze bedoeling om het bedrijf te koesteren en te laten groeien en de huidige plannen te ondersteunen. We willen dat TomTom Telematics haar klanten net zo succesvol blijft bedienen en dat het bedrijf blijft profiteren van haar positie in een snelgroeiende markt.”

Reageer op dit artikel