artikel

Kippie houdt snelle groei beheersbaar met PTV Smartour

Distributie 591

Kippie houdt snelle groei beheersbaar met PTV Smartour

Maaltijdenservice Kippie berekende met PTV Smarttour dat een vast rittenschema voor de vijf eigen vrachtauto’s niet langer werkte. Het bedrijf besloot daarom tot aanschaf van dit ritplanningssysteem.

Kippie is de afgelopen jaren flink gegroeid tot een totaal van 43 grill- en maaltijdenwinkels. Een doorrekening met Smartour leerde dat een vast rittenschema voor de vijf eigen vrachtauto’s niet langer werkt. Kippie besloot daarom tot aanschaf van dit ritplanningssysteem van PTV, waarmee elke dag weer een volledig nieuwe planning wordt gemaakt. Het resultaat is meer rust en meer inzicht in het transport. Willem Krijgsman: “We kunnen nu exact uitrekenen wanneer het lonend is een zesde vrachtauto aan te schaffen.”

Succesvolle transformatie

De meeste traditionele poelierswinkels zijn inmiddels uit het straatbeeld verdwenen. In ieder geval één poelier heeft op tijd een succesvolle transformatie doorgemaakt: Kippie. Het bedrijf dat begon onder de naam Krijgsman Poeliers, is in de jaren negentig omgevormd tot een franchiseketen van grill- en maaltijdenwinkels. “Alles wat wij nu verkopen, is kant-en-klaar. Dat varieert van gegrilde, gemarineerde en gekruide kipgerechten tot complete maaltijden zoals bami, nasi of mihoen”, vertelt Willem Krijgsman, die het bedrijf samen met zijn broer en neef runt.

Het aantal winkels groeit snel. In 2017 heeft Kippie verspreid over heel Nederland zes nieuwe winkels geopend, wat het totaal op 43 stuks brengt. Voor 2018 zijn alweer vier nieuwe winkels gepland. “We hebben een unieke formule”, verklaart Krijgsman het succes. “Dat betreft niet alleen de kipproducten, maar ook de presentatie en beleving in de winkel. Alles wat we verkopen, komt rechtstreeks uit de gril. Daarnaast kiezen we bewust voor een relatief beperkt assortiment, zodat de omloopsnelheid hoog is en de producten altijd vers zijn.”

Uitbesteding is geen optie

Die producten komen allemaal uit het logistiek centrum in Poeldijk, waar Kippie de bestellingen van de winkels klaarmaakt. “Niet alleen het vlees komt hier vandaan, maar ook het brood, de bakjes, de handschoenen en al het andere dat we in de winkels verkopen of gebruiken. Wij beschikken over een kleine ruimte waarin we zelf gerechten kunnen bereiden, maar het merendeel laten we produceren door gespecialiseerde bedrijven die dat beter kunnen dan wij”, licht Krijgsman toe.

Twee tot drie keer per week krijgt elke winkel een vrachtauto aan de deur. Meestal is dat een eigen vrachtauto van Kippie, dat in totaal over vijf voertuigen beschikt. “Een deel hebben we echter uitbesteed. Dat betreft voornamelijk de winkels die te ver weg liggen om zelf een vrachtauto naar toe te laten rijden”, vertelt Krijgsman, die volledige uitbesteding geen optie noemt. “Dat hebben we een paar jaar geleden onderzocht, maar er zijn niet veel bedrijven die dat doen zoals wij dat willen. Of het zijn hele grote logistiek dienstverleners, waarvoor wij een te kleine opdrachtgever zijn.”

Kostenbesparing van 14 procent

Ook al was uitbesteding geen optie, het besef was wel doorgedrongen dat het transport anders georganiseerd moest worden. Krijgsman. “De vrachtauto’s reden volgens een vast rittenschema, maar met elke nieuwe winkel moesten we ook dat schema steeds weer aanpassen. Op papier is nu bijna niet meer uit te rekenen wat de meest efficiënte indeling van ritten is. Niet alleen vanwege het groeiende aantal winkels, maar ook vanwege de vele restricties. Denk aan de verschillende levertijden van winkels in binnensteden.”

Kippie schakelde de hulp in van PTV. In eerste instantie niet om een ritplanningssysteem aan te schaffen, maar om eenmalig te laten doorrekenen wat het meest efficiënte rittenschema is. De uitkomst was veelzeggend: de planningsalgoritmes van PTV lieten zien dat een besparing van 14 procent op de transportkosten mogelijk was. “Op dat moment hadden we bijvoorbeeld een rit langs onze winkels in Zuidwest-Nederland uitbesteed aan een dienstverlener. PTV toonde aan dat het financieel gezien veel interessanter was om die rit zelf te verzorgen. Dat advies hebben we vervolgens opgevolgd.”

Elke dag opnieuw plannen

De berekeningen waren zo overtuigend, dat Kippie midden 2016 besloot om zelf Smartour, het ritplanningssysteem van PTV, aan te schaffen. “Aanvankelijk dachten we dat Smartour veel te duur zou zijn voor een klein bedrijf als Kippie. Maar de resultaten lieten zien dat we significante besparingen konden realiseren door het systeem elke dag te gebruiken. Nu werken we niet langer met een vast rittenschema, maar bepalen we elke dag opnieuw wat de meest efficiënte planning is. Vandaag gaat de winkel in Ridderkerk misschien mee in de rit richting Rotterdam, overmorgen in de rit richting Gouda.”

Kippie ontvangt ’s ochtends de bestellingen van de winkels die de volgende dag worden beleverd. Als die bestellingen aan het eind van de dag klaarstaan in Poeldijk, gaat vanuit het ERP-systeem Microsoft Dynamics NAV een exportfile met onder meer het aantal rolcontainers per bestemming naar Smartour. Daaruit volgt een planning waarin voor elk van de vijf vrachtauto’s is aangegeven welke winkels in welke volgorde beleverd moeten worden. “Eventueel kunnen we de planning nog handmatig optimaliseren. Vervolgens sturen we die naar de devices van TomTom Telematics die in elke vrachtauto zijn geïnstalleerd. Ook de winkels ontvangen dankzij de module Notifications een bericht waarin staat hoe laat hun bestelling arriveert”, weet Krijgsman.

Lees ook: Waarom Google Maps als routeplanner niet werkt

Meer inzicht in transport

Het grote voordeel van Smartour is vooral het gemak waarmee de planner van Kippie nu efficiënte ritten kan samenstellen. “Met elke nieuwe winkel werd de planning steeds complexer, ook door het grote aantal restricties. Een aantal winkels bijvoorbeeld kunnen we alleen beleveren via de voorzijde. Dat betekent dat de toonbank deels aan de kant moet. Dat doen we liever niet tussen de middag als het druk is in de winkel.”

Daarnaast heeft Kippie nu veel meer inzicht in het transport. Mede dankzij de terugkoppeling via de boordcomputers van TomTom Telematics kunnen Krijgsman en zijn team exact achterhalen op welke punten voortdurend vertragingen ontstaan. Als het lossen bij een winkel steevast meer tijd vergt dan gepland, kunnen de instellingen van Smartour daarop worden aangepast. “We kunnen rapportages uitdraaien waarin staat welke chauffeurs op welke dag welke winkels hebben beleverd. Die informatie kunnen we gebruiken om de chauffeurs nog beter aan te sturen”, vertelt Krijgsman.

Wel of geen zesde auto

Dankzij de inzet van Smartour rijdt Kippie aanzienlijk minder kilometers en zijn de transportkosten flink gedaald. Percentages durft Krijgsman echter niet te noemen. “Dat is lastig, ook omdat het aantal winkels blijft groeien. In ieder geval kunnen we nu exact uitrekenen wanneer het lonend is om een zesde vrachtauto aan te schaffen. Op dit moment is dat nog niet het geval. Dan zou die vrachtauto halfleeg rondrijden, reden waarom we de belevering van zeven winkels in Oost-Nederland hebben uitbesteed. Als we in die regio nog meer winkels openen, wordt een zesde vrachtauto misschien wel interessant. Met PTV rekenen we dat regelmatig door.”

De franchisenemers die de winkels besturen, hebben moeten wennen aan de nieuwe planningsmethode. Zij waren gewend om op vaste tijden te worden beleverd, zodat ze hun personeelsplanning daarop konden afstemmen. “Maar als we uitleggen dat we daardoor de kosten veel beter in de hand kunnen houden, snappen ze dat wel”, verklaart Krijgsman, die de Drive&Arrive-module van PTV wil inzetten om de winkeliers nog beter te informeren. “Nu ontvangen ze aan het begin van de dag een email met de verwachte aankomsttijd. Straks wordt die aankomsttijd voortdurend opnieuw doorgerekend zodat de winkeliers ook bij een vertraging direct op de hoogte zijn.”

Gecontroleerd groeien

Kippie bewijst dat een ritplanningssysteem zoals Smartour ook interessant kan zijn voor een bedrijf met een kleine vloot. “Dat we nu veel meer rust en inzicht hebben, biedt ons de mogelijkheid om gecontroleerd te groeien. Het openen van een nieuwe winkel gaat nu niet meer ten koste van de efficiëntie van het transport. Kortom, we kunnen de groei nu beheersbaar houden.”

Lees ook: Vijf redenen waarom transportplanner onmisbaar blijft

Reageer op dit artikel