artikel

Fietskoerier als last mile: initiatieven in binnen- en buitenland

Distributie 1900

Fietskoerier als last mile: initiatieven in binnen- en buitenland

Fietskoeriers zijn hot en bezig met een opmars in steden. Welke vrachtfiets initiatieven zijn er in binnen- en buitenland? Een overzicht.

In Amsterdam heb je tegenwoordig meer kans te worden aangereden door een van de velen fietsbezorgers dan te worden bevlekt door een duif. Ook in kleinere steden zie je ze steeds meer; de snelle, wendbare fietsende pakketbezorgers al dan niet elektrisch.

Steeds vaker kiezen bezorgdiensten ervoor om hun last mile vorm via de fiets te doen. Zo gaat Plus boodschappen met een elektrische bolderkar bezorgen. Albert Heijn ging de grootgrutter al voor. Ook logistieke dienstverlener Leen Menken kiest voor de vrachtfiets.

 

Overzicht initiatieven

Snel, wendbaar en schoon zijn de grote pluspunten. Het is daarom dat de vrachtfiets een steeds belangrijkere rol speelt in die last mile.  In opdracht van Connekt zijn de verschillende vrachtfiets-initiatieven in en buiten Nederland in kaart gebracht.  Fietsdiensten.nl, ondernemer Tom Parr en Nikki Korzilius (recentelijk afgestudeerd aan de Radboud Universiteit op Planologie) zijn voor de lijst verantwoordelijk. De lijst wordt continue aangevuld.

 

Lees ook
Groei e-cargobikes: kans of bedreiging voor steden

Last mile wordt steeds innovatiever (video)

 

Soorten en maten fietsen

Je ziet de fietsen in allerlei soorten en maten.  Zo lanceerde DHL begin 2017 de Cubicycle, een slimme trailer in combinatie met de container DHL-fiets. PostNL wed net als UPS op meer paarden als het gaat om vrachtfietsen. Het Nederlandse pakketbedrijf maakt gebruik van een elektrisch aangedreven driewieler (Johnny Loco)  waarbij de bak voorop is bevestigd. De nieuwste vrachtfiets, genaamd de e-bakfiets, heeft vier wielen, heeft schuifdeuren aan de zijkant van de bak en is groter.

BEKIJK HET OVERZICHT (VIDEO)

vrachtfiets

 

Allergrootste vrachtfiets

GLS heeft misschien wel de meest opvallende variant. Waarom? Om zijn eenvoudige uitstraling. Maar laat je niet misleiden. De vrachtfiets is wel de grootste van alle pakketbezorgers. Inclusief de aanhanger kan de fiets 2 kuub vracht verstouwen. Bekijk het 4-luik over vrachtfietsen (alleen voor abonnees) 

 

Lees ook
‘Vrachtfiets is de toekomst voor stedelijke distributie’

 

 

Reageer op dit artikel