artikel

Zelfrijdende Volvo truck verhoogt suikeroogst

Distributie 1574

Zelfrijdende Volvo truck verhoogt suikeroogst

Volvo Trucks heeft een nieuwe zelfrijdende truck ontwikkeld. De truck wordt gebruikt voor het transport van het geoogste suikerriet. Precisie van sturen zorgt voor een grotere opbrengst.

Momenteel gaat circa vier procent van de suikerrietoogst verloren omdat de jonge planten worden platgereden en de aarde door de voertuigen wordt aangestampt. Een verlies van duizenden dollars per truck per seizoen.

Autonome truck

Om dit probleem op te lossen heeft Volvo een zelfrijdende truck gelanceerd. Afgelopen oogstseizoen werd de truck getest in het Braziliaanse Maringá, De truck is ontwikkeld om te onderzoeken of geautomatiseerde besturing een middel is om schade aan de bodem en de oogst te voorkomen en de opbrengst te verhogen.

Spoor bijster

Momenteel wordt het suikerriet van de velden binnengebracht met oogstmachines en handmatig bestuurde trucks. Het is een grote uitdaging voor de vrachtwagenchauffeur om de snelheid aan te passen aan die van de oogstmachine. Ook moet hij in het spoor blijven rijden om te voorkomen dat de planten worden vernield die pas het volgende jaar worden geoogst.

 

Autonoom rijden in wegtransport wordt gemeengoed

 

Zo werkt het autonome systeem

Volvo Trucks heeft het probleem opgelost met een systeem voor rijondersteuning dat de besturing automatiseert. Het zorgt dat de truck altijd precies de juiste koers aanhoudt. Met behulp van GPS-ontvangers volgt de truck een op coördinaten gebaseerde kaart door het veld met suikerriet. Twee gyroscopen zorgen dat niet alleen de voorwielen maar het hele voertuig met grote precisie wordt bestuurd, om te voorkomen dat de truck meer dan 25 mm naar opzij afwijkt van de ingestelde koers.

 

Uber zet volgende stap in ontwikkeling autonome voertuigen

 

Verhoging productie

Een succesvolle test claimt Paulo Meneguetti, finance and procurement director bij het suikerrietbedrijf Santa Terezinha. “Met behulp van de oplossing van Volvo Trucks kunnen we de productiviteit verhogen, niet slechts voor één oogst maar voor de hele levenscyclus van de suikerrietplant die vijf tot zes jaar duurt.” Het potentieel voor grotere oogsten is tot wel tien ton per hectare per jaar.

 

Ook Fedex maakt werk van autonoom rijden

 

Deze zomer gaat het onderzoeksproject over naar de productontwikkelingsfase, waarin nog meer voertuigen in het veld worden getest. Daarna zal de oplossing naar verwachting commercieel beschikbaar zijn.

Meer testen autonoom rijden

Het transport van suikerriet is een van de onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten van Volvo Trucks voor geautomatiseerde voertuigen. Er worden momenteel tests uitgevoerd met een autonome truck in de Kristineberg-mijn in noord-Zweden en met een zelfrijdende vuilniswagen in Gothenburg in Zweden.

Reageer op dit artikel