artikel

Modulaire opslagsystemen bieden Tribù vereiste flexibiliteit

Distributie 1797

Modulaire opslagsystemen bieden Tribù vereiste flexibiliteit
Supply chain manager Albert Bogemans

Tribù ontwerpt, produceert en levert exclusieve tuinmeubelen aan klanten in zestig landen. Elk jaar wordt het warehouse opnieuw ingericht, vertelt supply chain manager Albert Bogemans. “Ons warehouse ziet er nooit twee jaar hetzelfde uit.” Daarom maakt het bedrijf gebruik van het modulaire ontwerp van BITO’s opslagsystemen.

Tekst komt van BITO Systems

Het warehouse van Tribù in Munsterbilzen, vlakbij Genk, is dit jaar voor de vierde keer in tien jaar tijd uitgebreid. Met toevoeging van deze laatste 1500 vierkante meter is het vloeroppervlak daardoor nagenoeg verdrievoudigd tot 11.500 vierkante meter in totaal. “Vorig jaar is de omzet met meer dan twintig procent gegroeid, dit jaar rekenen we weer op een tweecijferig groeipercentage”, vertelt Albert Bogemans van Tribù.

De supply chain manager verklaart de groei aan de hand van de ontwikkelingen in de architectuur. “Het interieur wordt meer en meer doorgetrokken naar buiten, met als gevolg dat mensen ook buiten meubilair met een toonaangevend design willen hebben. Omdat het klimaat in Midden-Europa niet altijd goed is, vraagt dat om meubelen die bestand zijn tegen zowel zon als vocht. Onze meubelen hebben een tijdloos design, zijn gemaakt uit hoogwaardige, recyclebare materialen en gaan gerust tien, twintig of dertig jaar mee. Ook als ze intensief worden gebruikt zoals in de vijfsterrenhotels en -resorts waaraan we leveren. Met onze testinstallatie hier kunnen we aantonen dat onze stoelen moeiteloos 100.000 zitbewegingen doorstaan.”

Doorrol- en doorrijstellingen

Sinds de eerste uitbreiding tien jaar geleden werkt Tribù samen met BITO Systems. De eerste levering bestond uit palletstellingen en doorrolstellingen, de tweede levering vijf jaar later uit palletstellingen en doorrijstellingen. Ook de derde levering vorig jaar bestond hoofdzakelijk uit doorrijstellingen. De doorrolstellingen worden gebruik voor de materiaalvoorziening in de montagehal en zijn gevuld met bakken waarin bevestigingsmiddelen en andere onderdelen liggen. Dankzij deze compacte opslagmethode hebben de monteurs alle onderdelen onder handbereik met voldoende voorraad om misgrijpen te voorkomen. “De doorrijstellingen bieden ruimte aan 540 pallets, verdeeld over twee rijen met 18 kanalen. In elk kanaal ligt één product met één kleur. Deze stellingen bieden ons de mogelijkheid om op een klein oppervlak een heel groot volume op te slaan. Omdat elk kanaal van twee kanten benaderbaar is, kunnen we desgewenst het ‘first in, first out’ principe toepassen”, licht Bogemans toe.

Dit jaar heeft Tribù opnieuw palletstellingen aangeschaft, aangevuld met breedvlakstellingen en een platform met een overspanning van 12 x 25 meter. Opvallend is dat het platform even breed is als de hal waarin het staat, maar vanwege het draagvermogen niet aan de constructie van het gebouw is vastgemaakt. “ Op dit platform bouwen we ons eigen laboratorium waarin we alle materialen en constructies testen. Wij zijn straks de enige fabrikant van buitenmeubilair met een eigen testruimte. Op het platform komt ook onze voorraad reserveonderdelen te liggen. Onze meubelen gaan lang mee, maar er kan altijd iets beschadigd raken. Om ze maximaal te kunnen herstellen, moeten we onderdelen op voorraad leggen”, weet Bogemans.

Elk jaar heringericht

Tribù prijst met name het flexibele en modulaire ontwerp van BITO’s opslagsystemen. Elk jaar voordat het bedrijf nieuwe collecties tuinmeubelen op de markt brengt, wordt het warehouse heringericht op basis van het nieuwe assortiment en zowel de gerealiseerde als verwachte verkoopcijfers. Dat betekent dat producten met een hoge omloopsnelheid dichtbij de kern van de activiteiten worden gelegd, terwijl producten met een gemiddelde of lage omloopsnelheid verder weg worden geplaatst. Bogemans: “Herinrichting is vaak ook noodzakelijk vanwege de ontwikkelingen die onze producten doormaken. Vroeger maakten we tafels die maximaal 2,10 meter lang waren, maar nu hebben we al tafels van 3,0 meter en we gaan richting de 4,0 meter. Dat vergroot ons onderscheidend vermogen in de markt, maar betekent ook dat we ons warehouse moeten aanpassen. Dat is alleen mogelijk als er uniformiteit in onze stellingen bestaat en alle componenten kunnen hergebruiken.”

Het ontwerp voor de herinrichting maakt Tribù zelf. Als eenmaal duidelijk is wat aangepast moet worden, schakelt Bogemans BITO in om mee te denken over de meest efficiënte, flexibele en eventueel nieuwe oplossingen. “Ons warehouse ziet er nooit twee jaar hetzelfde uit. Elk jaar breken we weer stellingen af om ze elders opnieuw op te bouwen. Dat kost elk jaar veel tijd en energie, maar dat betaalt zich elke keer weer terug door de verbeterde efficiëntie. Het staat nu al vast dat we volgend jaar opnieuw de zaak moeten aanpassen”, vertelt Bogemans.

Uitbreiding van het warehouse is voorlopig niet nodig, stelt Bogemans. “Met de ruimte die we nu hebben, kunnen we vijftig procent meer volume verwerken. Voordat we dat kunnen realiseren, moeten we misschien wel de oude hal met stellingen van de vorige leverancier herinrichten. Dat gaan we doen als dat nodig is.”

Hulpmiddelen van hoge kwaliteit

Bogemans kent BITO nog uit een vorige functie in de auto-industrie. Hij hoefde daarom niet lang te twijfelen toen hij voor Tribù weer een stellingleverancier zocht. “Tribù maakt exclusieve producten met een hoge kwaliteit. Dat kan alleen als we gebruik maken van materialen en hulpmiddelen met een hoge kwaliteit. Het hele plaatje moet kloppen. Als we klanten over de vloer krijgen, moet de kwaliteit terug te zien zijn in de mensen, materialen en hulpmiddelen die ze aantreffen. De producten van BITO zijn misschien iets duurder dan gemiddeld, maar dat schept hoge verwachtingen die volledig worden waargemaakt.”

Dat zowel Tribù als BITO familiebedrijven zijn, is volgens Bogemans geen toeval. “We hebben dezelfde filosofie en dezelfde focus op lange-termijnrelaties. Wij zoeken partners die met ons kunnen meegroeien, en dat is met BITO het geval. Over de montage van de stellingen zijn we altijd tevreden en ook de nazorg is goed. Ze zijn flexibel en komen hun beloftes na.”

Bijkomend voordeel is de rust die het warehouse uitstraalt. “Alle stellingen zien er hetzelfde uit. Die rust die dat oplevert, proberen wij ook met onze meubelen te realiseren. Mensen moeten hun dagdagelijkse stress vergeten als ze in onze stoelen zitten.”

 

Reageer op dit artikel