artikel

Vos Logistics en CRH Group tijdig klaar voor Belgische tolheffing

Distributie 1419

Vos Logistics en CRH Group tijdig klaar voor Belgische tolheffing

De invoering van kilometerheffing voor het vrachtverkeer op het Belgische wegennet heeft een grote impact op de activiteiten van Vos Logistics. “Dankzij de routeplanner zijn we in staat geweest om in een vroegtijdig stadium de dialoog met onze klanten over de kilometerheffing aan te gaan”, stelt Arno Rouwenhorst van Vos Logistics.

Tekst is aangeleverd door PTV Group

Gebruikers van de routeplanner, PTV xServer, kunnen nu direct voor elke rit de tolkosten uitrekenen als gevolg van de Belgische kilometerheffing die op vrijdag 1 april is ingevoerd. Bedrijven als logistiek dienstverlener Vos Logistics en CRH Group, leverancier van bouwmaterialen, maken hier gebruik van.

De invoering van kilometerheffing voor het vrachtverkeer op het Belgische wegennet heeft een grote impact op de activiteiten van Vos Logistics. “Wij beschikken over een groot Europees netwerk dat zich uitstrekt van het Verenigd Koninkrijk tot Duitsland en van Zweden tot Spanje. Dat netwerk ligt als een kruis over Europa, waarin België het centrale schakelpunt is”, verklaart Arno Rouwenhorst, manager business processes & information management bij Vos Logistics. De kilometerheffing betekent een flinke verhoging van de transportkosten, stelt Rouwenhorst. “Uit een analyse van een tijdje terug blijkt dat de optelsom van de tolkosten in alle landen waarin we actief zijn, leidt tot een extra plus op de transportkosten van elf tot twaalf cent per kilometer. Met een vloot van 1150 vrachtauto’s die gemiddeld 3000 kilometer per week afleggen leidt dat een flink bedrag. Nu we direct inzicht hebben in de Belgische tolkosten, kunnen onze planners goed onderbouwde beslissingen nemen: de extra kosten accepteren en daardoor aan snelheid winnen of de kosten zo veel mogelijk vermijden door wat verder om te rijden.”

Belgische kilometerheffing

CRH Group vervoert zijn bouwmaterialen niet zelf, maar huurt daarvoor gespecialiseerde transporteurs in. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van een transport management systeem op basis van SAP. Een belangrijk onderdeel daarvan is PTV xServer, dat al bijna tien jaar door de producent van bouwmaterialen wordt gebruikt. “Wij gebruiken xServer om per rit de transportkosten uit te rekenen, zodat we weten wat de transporteur ons in rekening mag brengen. De softwarecomponenten helpen ons in discussies met transporteurs over bijvoorbeeld het aantal kilometers. Of een rit nu 79 of 81 kilometer lang is, kan net het verschil tussen de ene of de andere staffel betekenen”, vertelt Luc Devos, verantwoordelijk voor de SAP-applicaties van CRH. In België beschikt het wereldwijd opererende CRH over acht vestigingen die gebruik maken van het systeem. Per dag gaat het al gauw om driehonderd ritten. De invoering van de kilometerheffing in België betekent dus een flinke verhoging van de transportkosten. “Onze transporteurs hebben ons lang geleden al aangegeven de tolkosten te willen doorberekenen. Dankzij de ondersteuning weten we zeker dat ze de juiste tolkosten op de factuur zetten”, aldus Devos.

Doorberekenen

Vos Logistics heeft xServer geïntegreerd met Lovos, het zelf ontwikkelde transport management systeem van de logistiek dienstverlener. Dat de nieuwe kaarten met de Belgische kilometerheffing al sinds half december beschikbaar zijn, heeft Vos Logistics flink geholpen in de voorbereidingen. “Onze verkoopmedewerkers hebben vanaf dat moment de nieuwe kaarten gebruikt om met onze klanten de impact op de transportkosten te bespreken en afspraken te maken over het doorberekenen van de tolkosten. Ook onze planners hebben alvast kunnen experimenteren met de kaarten om te leren wat het effect van de tolkosten op de routes zal zijn. Daarvoor hebben we in Lovos een aftakking gemaakt waarin de datum geforceerd op 1 april is gezet”, vertelt Rouwenhorst. Eenvoudige klus CRH is in februari gestart met de integratie van de versie waarin de Belgische kilometerheffing is meegenomen. Een relatief eenvoudige klus, mede dankzij de goede ondersteuning van PTV, verklaart Devos. “Wij zijn nu al een paar weken live.”

Reageer op dit artikel