artikel

Ikea gebruikt alternatief voor houten pallet

Distributie

Ikea gebruikt alternatief voor houten pallet

Duizenden manuren en miljoenen euro’s stak Ikea in het ontwikkelen van een alternatief voor de houten pallet. Het resultaat: de OptiLedge.

– Tekst door leverancier –

Jaren geleden liep Ikea-oprichter Ingvar Kamprad zijn wekelijkse ronde door het Ikea Distributiecentrum toen hij zich realiseerde hoeveel heftrucks er eigenlijk af- en aan reden met stapels lege pallets. De vloeroppervlakte die de voorraad lege pallets innam was gigantisch en het viel hem op dat de pallets met leveringen veelal groter waren dan de zendingen die er op vervoerd werd.

Later die ochtend reed hij zijn witte Volvo weer terug naar kantoor. De gedachte aan een alternatief voor de pallet liet hem niet meer los: “Als een pallet nooit groter zou zijn dan de lading zelf dan heb ik veel minder vrachtwagens nodig. Als ik die pallet ook nog eens heel licht kan maken dan scheelt dat jaarlijks miljoenen kilo’s gewicht, dus minder luchtvracht kosten, minder diesel voor mijn vrachtwagens en minder CO2 uitstoot…”

Duizenden uren en miljoenen euro’s verder was Ingvars alternatief voor de houten pallet geboren met de OptiLedge; vederlicht, supersterk, zeer compact en voor de prijs van een houten wegwerp pallet. Zijn vinding bleek een schot in de roos: inmiddels gebruikt Ikea jaarlijks er meer dan 30 miljoen en bespaart het bedrijf vanwege de lagere transportkosten een veelvoud aan euro’s. Recent heeft Ikea besloten om hun uitvinding niet langer voor zichzelf te houden en heeft zij de OptiLedge beschikbaar gesteld aan de rest van de wereld.

In Nederland is de OptiLedge uitsluitend verkrijgbaar via distributeur Prokonpack Nederland. Directeur Ben Beckmann: “We leven in een tijd van kostenreductie, efficiënt werken en gewichtsbesparing. We moeten met zijn allen het gebruik van hout terugdringen en de uitstoot van CO2 verlagen. Juist daarom realiseerde de Ikea top zich dat ze iets in handen hadden wat ze niet langer voor zichzelf mochten houden. Ze wilden het beschikbaar stellen aan de markt, maar zonder er zelf enige bemoeienis mee te hebben. Daarom is door hen in ieder continent een hoofddistributeur geselecteerd. Ik ben er trots op dat wij zijn aangewezen om deze taak exclusief voor Europa in te vullen.”

Beckmann vervolgt: “In de korte tijd dat wij het product aanbieden komen er wekelijks klanten bij die – geheel of gedeeltelijk – overstappen. Veelal MKB-productiebedrijven, maar de eerste twee multinationals hebben we ook al mogen verwelkomen als klant.” Op de vraag of het voor iedereen een alternatief is, antwoordt Beckmann: “Nee, zeker niet voor iedereen. De lading moet bij voorkeur groter en relatief sterk zijn, of verpakt zijn in grotere dozen. Dat komt omdat de OptiLedges aan de twee zijkanten van de lading staan. Indien extra steun in het midden gewenst is dan hebben we daar een speciale uitvoering voor. Voor de beeldvorming: de bedrijven die de afgelopen maanden zijn overgestapt naar de Optiledge zijn producenten van kappers meubilair, consumenten electronica, koelkasten en ander witgoed, aluminium profielen en computers, kartonnen platen en meetapparatuur. Allemaal grotere producten dus. Een bedrijf stapt over omdat ze veel geld kunnen besparen op luchtvrachtkosten (kilo’s), wegtransport kosten (meer zendingen in een vrachtauto) maar ook bijvoorbeeld omdat de eindklant consumenten zijn en zij hierdoor vrijwel geen afval meesturen (in tegenstelling tot bij een houten pallet). Een andere reden om te kiezen voor de OptiLedge is het voordeel in ruimte. Op één palletplaats van een meter hoogte stonden voorheen zeven lege, houten pallets. Nu staan er op diezelfde plek 180 sets Optiledges. Op de plek waar eerst lege pallets werden opgeslagen, heeft één van onze klanten nu een werkplek voor vier medewerkers gecreëerd.”

Reageer op dit artikel